A kutyák értékelik a gasztronómiai minőséget

2023.12.06. · tudomány

Az általános kutyakiképzői tapasztalat szerint a motiválásban a jutalom ténye a meghatározó és nem a jutalomfalat ízletessége még a válogatós ebek esetében is.

Az ELTE Etológiai Tanszékének kutatói a Scientefic reports folyóiratban publikált eredményei jelentősen árnyalják ezt a kutyás alapvetést. A tanszéki sajtóközlemény szerint a korábbi kutatások főként a jutalmazás és annak elmaradása közötti különbségre fókuszáltak, a mostani vizsgálatban sikerült műszeresen is kimutatni két különböző minőségű jutalomfalat agyi reprezentációjának különbségeit, miközben kiderült, hogy mindez milyen hatással van a kutyák motivációjára egy problémamegoldó feladatban.

A kutatók a feladatmegoldással operáló viselkedési tesztek mellett fMRI-vel vizsgálták a kutyaagy – a latin terminológiában nucleus caudatus néven lajstromozott – egyik jutalomközpontjának aktivitását.

Ehhez elsőként 20 családi kutyát tanítottak meg a jutalomfalatos dobozok kicsomagolására, úgy, hogy aztán az alanyok el is fogyaszthatták a dobozok tartalmát. Ugyanezeket a kutyákat ezután arra tréningezték, hogy két különböző hangot összekössenek két különböző minőségű jutalomfalattal: vagyis a vonzó füstölt főtt sonkával, illetve a csupán ehető korpás keksszel. „Ezt követően a kutyák ismét azt a feladatot kapták, hogy csomagoljanak ki egy dobozt, ám közben egyik esetben a »finom« ételhez kapcsolt hangot hallották, a másik esetben az »ehető« ételhez kapcsolt hangot. Természetesen a dobozok a teszt közben mindkét esetben üresek voltak, hogy kifinomult szaglásuk ne befolyásolja a kutyák viselkedését. A bontáshoz szükséges időből következtettek a kutatók a kutya motivációs állapotára. A várakozásoknak megfelelően a kutyák a »finom« ételhez kapcsolt hang hallatán gyorsabban csomagolták ki a dobozt” – olvasható a tanszéki ismertetőben.

A következő fázisban a kutatók az fMRI vizsgálatokban gyakorlott 20 kutyának tanították meg, hogy összekössék a hangokat és a falattípusokkal, hogy aztán megmérhessék az egyes hangokra adott agyi reakciókat az asszociációs tréning előtt és után. Azt találták, hogy nucleus caudatus a tréning után mindkét hang esetében fokozottabb aktivitást mutatott, ám az agyi válasz a füstölt sonkával társított hangra volt igazán kiemelkedő.

A kutyaagy egyik jutalomközpontjának aktivitása
photo_camera A kutyaagy fMRI-vel vizsgált jutalomközpontja és tesztalanyok eltérő reakciói Forrás: Cuaya et aI

„Pozitív korrelációt sikerült felfedeznünk a kutyák viselkedése és agyi válasza között. Az ok-okozati összefüggés azonban még mindig kérdéses, hiszen nem tudjuk, hogy az erősebb agyi reakció van a motiváltabb viselkedés hátterében vagy esetleg fordítva. Valószínű, hogy ez a hatás nem egyirányú” – idézi a közlemény Laura V. Cuayát, a tanulmány első szerzője. Az viszont biztos, hogy a jutalom feldolgozásáért felelős nucleus caudatusban egyértelműen tetten érhető, hogy a kutyáknak igenis számít a jutalomfalat és így az elfogyasztott táplálék gasztronómiai értéke, ízletessége, mineműsége.

Az alábbi videóban megnézhető a kutatás mozgóképes összefoglalója.

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás