Az ELTE etológusa nyerte a legrangosabb európai kutatási alap több mint 2,5 millió eurós támogatását

2023.11.24. · tudomány

November 23-án tette közzé az Európai Kutatási Tanács (ERC) az idén 627 millió euró összdíjazású Consolidator Grant pályázat győzteseinek listáját.

A nyertesek között szerepel Faragó Tamás, az ELTE Etológia Tanszék tudományos munkatársa, aki 2024 tavaszától öt éven át több mint 2,5 millió eurós keretből kutathatja a kutyák vokális tanulásának evolúcióbiológiai és etológiai aspektusait – olvasható a tanszék közleményében.

„A vokális tanulás leegyszerűsítve az a képesség, ahogy módosítani tudjuk a hangadásainkat egy külső hangminta alapján. Ennek legösszetettebb formája a hangutánzás és olyan hangok produkálásának képessége, amik nem részei a veleszületett repertoárnak. Ami az embernél alapvető képesség, az a többi emlősnél ritka, eddig csupán a cetek, fókák, denevérek és elefántok esetében írtak le hangutánzó képességeket. Az ember legközelebbi főemlős rokonainál a vokális tanulásnak csupán néhány, egyszerűbb elemét figyelték meg eddig, így ennek a képességnek az evolúciós megjelenése az emberben mai napig rejtély” – idézi az ELTE honlapja Faragót.

Faragó Tamás etológus és Joel nevű kutyája
photo_camera Faragó Tamás etológus és Joel nevű kutyája Fotó: ELTE Etológia Tanszék/ Oszkar Daniel Gati

Faragó előtt az elmúlt években Kubinyi Enikő és Andics Attila nyerte el az ERC támogatását.

A Qubiten időről-időre ismertetjük azokat az eredményeket, amelyek okán az ELTE etológusainak kutatócsoportja 2005 óta megszakítás nélkül vezeti a kutyakutatások világranglistáját .

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás