Sir David Attenborough becserkészte a világ legnagyobb jéghegyét

2023.12.06. · tudomány

Közel 40 év nyugalom után elszabadult a világ legnagyobb jéghegye – írtuk nemrégiben. Az antarktiszi Brunt-selfről 1986-ban leszakadt, jégszigetként évtizedekre a sekély Weddell-tengerben rekedt A-23A lajstromszámú jégkolosszus a szél és az áramlatok hatására az elmúlt hónapokban mozgásba lendült és az Antarktiszi-félsziget északi csücskét elhagyva az Atlanti-óceán „jéghegy sikátorként” ismert útvonalán közelít a Brit Tengerentúli Területhez tartozó Dél-Georgia partjaihoz.

A BBC beszámolója szerint a korábban kizárólag műholdakról észlelt, közel 4000 négyzetkilométer területű, több száz méter vastagságú óriási jéghegyet december 1-én észlelte az Egyesült Királyság RSS Sir David Attenborough nevű sarkkutató hajójának személyzete.

Az A-23A és az RSS Sir David Attenborugh 2023. december 1-én
photo_camera Az A-23A és az RSS Sir David Attenborugh 2023. december 1-én Fotó: Theresa Gossman, Matthew Gascoyne, Christopher Grey/ British Antarctic Survey

Az expedíciós zászlóshajó az Antarktiszi-félsziget csúcsától 90 kilométernyi távolságban északkeletre fekvő Joinville-sziget közelében órákon át haladt az A-23A mellett, a körülményekhez képest tüzetesebben felmérve az átlagosan óránként 19 kilométeres sebességgel úszó jégóriást.

Kardszárnyú delfinek az A-23A tövében
photo_camera Kardszárnyú delfinek az A-23A tövében Fotó: Liam O'Brien/ British Antarctic Survey

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás