Közel 40 év nyugalom után elszabadult a világ legnagyobb jéghegye

2023.11.24. · tudomány

A műholdas megfigyelések szerint a Déli-sark nyílt vizei felé tart a valaha ismert legnagyobb méretű, A-23A lajstromszámú jéghegy – jelentette a BBC.

A 4000 négyzetkilométer területű kolosszus 1986-ban szakadt le az antarktiszi Brunt-selfről, aztán jégszigetként évtizedekre megrekedt a Weddell-tengerben, ám a műholdas megfigyelések szerint 2020-ban elmozdult korábbi pozíciójából. A BBC-nek nyilatkozó sarkkutatók szerint az A-23A az elmúlt hónapokban a szél és az áramlatok hatására lendületbe jött, és a november 17-én meghatározott (62° 58' S / 51° 53' W) pozíciója alapján az Antarktiszi-félsziget északi csücske mellett halad el.

A kutatók szerint az A-23A a Weddell-tenger más jéghegyeihez hasonlóan szinte bizonyosan eléri az antarktiszi körkörös áramlatot, amely az Atlanti-óceán „jéghegy sikátorként” ismert útvonalára tereli a gigászi méretű, jelenleg 400 méter vastagságúra becsült jégformációt. Arra még nincs pontos válasz, hogy vajon a felmelegedés indította-e útjára a jégóriást.

Az A-23A sorsa a biztos olvadás, de a kutatók szerint vándorlása során elérheti a Brit Tengerentúli Területhez tartozó sziget, Dél-Georgia partjait is – csakúgy mint a korábban a világ legnagyobb jéghegyeként számon tartott A-68a.

Az A-23A elszabadulás előtti műholdas portréja
photo_camera Az A-23A elszabadulás előtti műholdas portréja Fotó: U.S. National Ice Center (USNIC)
Az A-23A helyzete 2022 márciusában az amerikai LANDSAT műhold felvételén
photo_camera Az A-23A helyzete 2022 márciusában az amerikai LANDSAT műhold felvételén Fotó: NASA/ LANDSAT

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás