A varázsgomba segíthet enyhíteni a bipoláris zavar depressziós epizódjait

2023.12.07. · tudomány

A hallucinogén gombák pszichoaktív hatóanyaga, a pszilocibin segíthet enyhíteni a bipoláris zavarban szenvedők depressziós epizódjait anélkül, hogy mániát vagy hangulatingadozást váltana ki, mint bizonyos gyakran felírt antidepresszánsok – derült ki annak a klinikai vizsgálatnak a során, amelynek eredményeit szerdán tették közzé a JAMA Psychiatry folyóiratban.

A kisebb vizsgálatban 15 olyan személy vett részt, akit a bipoláris zavar II. típusával diagnosztizáltak – ez azt jelenti, amikor a hosszú depressziós epizódokat rövidebb, magasabb energia- és aktivitási szinttel jellemzett hipomániás szakaszok váltják fel. Az I. típusú bipoláris zavar ehhez képest depressziós és súlyosabb mániás epizódokat egyaránt magában foglal.

A résztvevők legalább két hétig abbahagyták az előírt antidepresszánsok szedését, majd egyszeri adag szintetikus pszilocibint kaptak – az alanyok mindegyike olyan depressziós epizódokat élt át, amelyeket a gyógyszereik nem kezeltek megfelelően. A pszilocibin bevétele mellett a kezelés előtt, alatt és után is terápiás beszélgetésen vettek részt.

Három héttel a kezelés után mind a 15 résztvevő depressziós tünetei javultak, amit egy standard teszttel mértek a kutatók. A 15-ből 12 alanynál legalább 50 százalékos csökkenést mutattak a teszt pontszámai, vagyis jelentős mértékben csökkentek a tünetek, közülük 11 betegnél ez megfelelt a depressziós epizód remissziójához támasztott kritériumoknak. Legtöbbüknél ez gyorsan, a pszilocibin beadása után egy héten belül megtörtént.

A kezelés után 12 héttel 12 résztvevő volt remisszióban, és mind a 15 alany pontszámai konzisztensek maradtak a hipománia és a mánia tüneteinek tesztjén, a kezelés előtt és után is. „A vizsgálatban részt vevő alanyok erős és tartós antidepresszáns hatást mutattak, és nem volt jele a hangulat instabilitásának romlásának vagy a fokozott szuicid viselkedésnek” – írják a tanulmány szerzői.

A kutatók szerint az eredmények azt sugallják, hogy a pszilocibinterápiát a II-es bipoláris zavarban szenvedők nagyobb csoportjain kellene tanulmányozni, miközben arra is figyelmeztettek, hogy az eredményeket nem lehet kiterjeszteni az I-es bipoláris zavarban szenvedőkre, akiknél nagyobb kockázatokkal járna, ha a kezelés a mánia felé lökné őket.

A vizsgálat fontos előrelépést jelent a pszilocibin bipoláris zavar kezelésére irányuló kutatásában, mivel a korábbi kutatásokból kizárták azokat, akiknek személyes vagy családi kórtörténetében szerepelt a bipoláris zavar.

A klinikai teszten részt nem vett szakértők különösen meggyőzőnek tartották a pszilocibin biztonságosságára vonatkozó adatokat, ezért erősen indokoltnak tartják a nagyobb létszámú, randomizált klinikai vizsgálatot a II-es bipoláris zavar kezelésére. Ezt a mostani vizsgálat korlátai is indokolják: a kis létszám mellett a résztvevők tünetei is inkább mérsékeltek, mintsem súlyosak voltak, és kontrollcsoport sem volt.

Arról korábban a Qubiten is többször írtunk, hogy a legújabb vizsgálatok szerint a pszilocibin, valamint az LSD-ről mintázott gyógyszerek is hatékonyan bevethetők depresszió ellen – professzionális környezetben, terápiás beszélgetésekkel kiegészítve.