A klímaváltozás nemcsak a Földet, hanem az emberek egészségét is súlyosan veszélyezteti

01.16. · tudomány

A klímaváltozás és az azt okozó kibocsátás, valamint légszennyezés egyszerre károsítja a bolygót és rombolja a Föld lakosságának egészségét. A Másfélfok keddi cikkében a Meteorológiai Világszervezet (WMO) 2023-as jelentését foglalja össze Kis Anna meteorológus.

Az emberek egészségi állapotára a légszennyezés és a felmelegedés van a legnagyobb hatással. Előbbi egyszerre okozza a globális klíma megváltozását és károsítja a lakosság egészségét is. Európában az idézett felmérések szerint 2050-re megduplázódhat az allergiás panaszokkal küzdők aránya a társadalmakban.

A felmelegedés pedig már eddig is drámaian növelte az éves halálozások számát: 2000 és 2019 között évente 500 ezerrel több ember halt meg a hőség következményei miatt. Az extrém hőség jóformán az összes lakott területet érinti és a világ népességének csaknem fele átélt valamilyen hőmérsékleti maximumot az elmúlt évtizedben.

De nemcsak a halálozások számán látszik meg a felmelegedés, a levegőminőség romlása és a különböző vektorok (pl. szúnyogok) által terjesztett betegségek terjedése. Kihatással vannak ezek a munkaképességünkre is, ami pénzben kifejezve több száz millió amerikai dollárnyi bevételkiesést jelent.

A Másfélfok összefoglalója ugyanakkor nem csak felsorolja az éghajlatváltozás egészségügyi kockázatait, hanem kitér arra is, milyen megoldásokat használhat a lakosság, hogy mérsékelje vagy elkerülje az éghajlatváltozás negatív hatásait. A cikkben olyan alkalmazások is említésre kerülnek, mint az EXTREMA Global, amivel hűvös útvonalat lehet tervezni a hőségben vagy az AutoPollen, ami valós idejű adatokat szolgáltat a helyi pollenkoncentrációról.