Képeket küldött a világűrből a Hold felé tartó Odüsszeusz

A február 15-én, csütörtökön útnak indított IM-1 misszió holdszondája, az Odysseus, vagyis Odüsszeusz (becenevén Odie) a terveknek megfelelően halad a Hold felé, ahol február 22-én landolhat, ha továbbra is minden jól megy.

A küldetés több szempontból is mérföldkő az űrkutatás történetében:

  • most először landolhat a Holdon olyan misszió, amit nem egy állami űrügynökség, hanem egy magáncég (jelen esetben a 2013-ban alapított, houstoni Intuitive Machines) irányít;
  • az Apollo–17 több mint 51 éve (1972 decemberében) történt holdra szállása óta ez lehet az első amerikai küldetés, amelyik eljut a Holdra;
  • ráadásul az Odüsszeusz még a landolás előtt leereszti a felszínre az EagleCam eszközt, amelynek köszönhetően először láthatunk majd felvételt egy holdra szállásról közelről, külső nézetből rögzítve.

Az Intuitive Machines a Twitteren minden egyes nap jelentést ad a küldetés állapotáról, a hétvégén pedig az első fotókat is közzétették, amelyek röviddel azután készültek, hogy az egység levált a SpaceX Falcon 9 rakétájának második fokozatáról – ez az esemény az első képen jól is látszik. A negyedik fotónak pedig az ausztrálok örülhetnek leginkább.

link Forrás

Az Odüsszeusz a tervek szerint február 22-én, a Hold déli pólusától nagyjából 300 kilométerre fekvő Malapert–A kráterben száll le, ahol egyfajta felderítő küldetést végez majd a Holdon, mielőtt a NASA az Artemis-program keretében újra embereket küldene oda – a jelenleg 2026-ra tervezett Artemis–3 küldetés során a hatvanas-hetvenes évek Apollo-missziói óta először léphet majd ember a holdfelszínre.

A célpontként kiszemelt déli pólus azért is érdekli annyira az űrkutatókat, mert a jelek szerint a térségben vízjégkészletek találhatók, amiből ivóvizet vagy akár rakétahajtóanyagot lehet kinyerni – mindkettő óriási segítség lenne a Holdra induló űrhajósoknak.

Az Odüsszeusz a Holdon (fantáziarajz)
photo_camera Az Odüsszeusz a Holdon (fantáziarajz) Forrás: Intuitive Machines

A misszió valószínűleg hét napon át tart majd, mielőtt a kiszemelt helyszínt ellepi a sötétség, ami elzárja a Nap elől a szonda napelemeit.