A legmelegebb feljegyzett februáron vagyunk túl

03.07. · tudomány

Múlt hónap végén a budapesti Blaha Lujza téren kivirágzott az a japán cseresznye, ami csak áprilisban szokott, de ünneplés helyett a meteorológiai tél végén bekövetkező május inkább aggodalomra ad okot. Még soha nem mértek olyan magas globális átlaghőmérsékletet februárban, mint idén.

Hó hiányában a fűben szánhúzó kutyákkal sétáltatott turisták Dél-Franciaországban. A Pireneusok keleti részét a történelmi szárazság és a rekordmértékű hóhiány viseli meg a globális felmelegedés következtében.
photo_camera Hó hiányában a fűben szánhúzó kutyákkal sétáltatott turisták Dél-Franciaországban. A Pireneusok keleti részét a történelmi szárazság és a rekordmértékű hóhiány viseli meg a globális felmelegedés következtében. Fotó: JC MILHET/Hans Lucas via AFP

1,56 Celsius-fokkal haladta meg elmúlt 12 hónap globális átlaghőmérséklete az iparosodás előtt feljegyzett adatokat. De nemcsak ez sokkoló, hanem az is, hogy 2024 februárja sorban a kilencedik olyan hónap, ami megdönti a korábbi havi rekordokat, írja a Guardian.

Az Európai Unió Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálatának adatai szerint a globális tengerfelszíni hőmérséklet is a valaha mért legmagasabb érték. Februárban ez 1,77 Celsius-fokkal jelent többet, mint az 1850 és 1900 között mért hőmérsékletek átlaga.

Az átlaghőmérséklet emelkedése tehát átmenetileg meghaladta a 1,5 Celsius-fokos küszöbértéket, ami mellett a 2015-ös párizsi éghajlatvédelmi egyezményben állapodtak meg a Föld országainak vezetői. Igaz, hogy a rendelkezés 21. századra maximum 2 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedést tart elfogadhatónak, azonban a konferencián leszögezték, a cél a 1,5 fokos küszöb betartása lenne. Már csak azért is, mert óriási különbség van a két érték elérése között.

Olaszországot sem kímélik a rekordenyhe tél következményei. A Pó folyó vízállása alacsony, ami a tavalyi rekordaszály után különösen aggasztó az ország lakói számára.
photo_camera Olaszországot sem kímélik a rekordenyhe tél következményei. A Pó folyó vízállása alacsony, ami a tavalyi rekordaszály után különösen aggasztó az ország lakói számára. Fotó: MICHELE NOVAGA/Anadolu via AFP

A feljegyzéseket és a Kopernikusz által szolgáltatott friss adatokat összevetve még feltűnőbb a felmelegedés. Az európai átlaghőmérséklet 3,3 Celsius-fokkal volt magasabb most februárban, mint 1991 és 2020 között. Közép- és Kelet-Európában pedig az átlagosnál jóval magasabb értékeket mértek, Magyarországon is sorra dőltek meg a melegrekordok a hónapban. Februárban az átlagos napi tengerszint feletti hőmérséklet új abszolút csúcsot állított fel 21,09 Celsius-fokkal.