Hamarosan valós idejű közvetítést indít egy startup a Nemzetközi Űrállomásról

03.21. · TECH

Különlegesen jó minőségű felvételeket tesz közzé a SEN.COM nevű startup vállalat, ami nagyfelbontású kamerákkal 4K-ban közvetíti a Föld eseményeit egy műholdon keresztül. A londoni cég legújabb vállalása, hogy floridai helyi idő szerint csütörtök délután 16:55 perckor (magyarországi idő szerint este 21:55-kor) induló SpaceX rakétán 2,5 tonna rakománnyal együtt egy kamerarendszert is eljuttatnak a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A szállítmány, ezzel együtt pedig a kamerarendszer is, májusban érkezik majd meg az ISS-re, ahonnan a telepítés után kezdi meg az élő közvetítést. Egy-egy felvétel mérete 180-szor 240 kilométeres lehet majd, a kamerák pedig olyan nagy felbontásúak, hogy akár 60 méter átmérőjű elemek is láthatók lesznek a képeken.

link Forrás

A BBC beszámolójából kiderül, hogy a vállalat célja, hogy ne csak az űrállomásról, hanem további, a Föld, valamint a Hold körül keringő műholdakról is továbbítsanak felvételeket, amik segíthetnek a világűr jobb megismerésében.

Charles Black, a vállalat ügyvezetője szerint a 4K minőségű videók abban is segíthetnek, hogy az olyan természeti katasztrófák, mint például a tavaly Kanadában pusztító erdőtűz jobban értékelhetők legyenek. Emellett pedig a világűr vagy a Nemzetközi Űrállomás eseményeit is meg lehetne figyelni.

link Forrás

A startup a projekt finanszírozása érdekében bízik abban, hogy a felvételek a hírügynökségek és a tévétársaságok figyelmét is felkeltik majd. Elképzelésük szerint a képeket és a videókat dokumentumfilmesek is fel tudják használni. Az ISS-en elhelyezett kamerák egyike a Föld horizontját figyeli majd, egy másik pedig a földi eseményekre fókuszál. A harmadik kamera az űrállomás dokkolási pontját fogja kémlelni, a képeket pedig a cég tervei szerint nagyjából folyamatosan, egymást váltogatva közvetítik majd a felületeiken.