Másfél millió kilométeres távolságból sikerült helyreállítani az 1,4 milliárd eurós Euclid űrtávcső látását

Helyreállították a Euclid űrtávcső látását, miután az elmúlt hónapokban a teleszkóp optikai rendszerére rakódó jég elkezdte eltakarni a távoli galaxisokból a detektorai felé érkező fényt – közölte kedden az Európai Űrügynökség (ESA).

A tavaly nyáron indított űrteleszkóp küldetésének célja nem kevesebb, mint hogy közelebb hozza az univerzum két legnagyobb rejtélyének, a sötét anyagnak és a sötét energiának a megértését. A teleszkóp tudományos munkájában egy magyar kozmológus, Kovács András, az MTA-CSFK Lendület Nagyskálás Szerkezet Kutatócsoport vezetője is szerepet vállal.

Az IC 342 spirálgalaxis a Euclid felvételén
photo_camera Az IC 342 spirálgalaxis a Euclid felvételén Fotó: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi

A Euclid a sötét anyag és energia felderítéséhez egy hat évig tartó égboltfelmérést folytat le közel 1,2 méteres főtükrével, valamint látható fényben és közeli infravörösben mérő detektoraival a Földtől 1,5 millió kilométerre található Lagrange–2 pontból. Ezalatt több mint 1 milliárd galaxist észlel majd, továbbá elkészíti az eddigi legjobb térképet a gravitációs kölcsönhatásban résztvevő sötét anyag eloszlásáról.

Az ESA szerint a fellövés óta eltelt hónapokban néhány nanométernyi jég lepte be a Euclid látható fényben dolgozó VIS műszerének optikai elemeit, ami elég volt ahhoz, hogy lecsökkentse a távoli galaxisokból a detektoriba jutó fény mennyiségét. Az űrügynökség mérnökei eközben azon dolgoztak, hogyan lehetne kiolvasztani a közel 1,4 milliárd eurós teleszkópot, anélkül, hogy tönkretennék annak precíz kalibrációját vagy tovább rontanának a helyzeten.

Erre végül, amint Ralf Kohley, a Euclid műszereiért felelős kutató elmondta, az űrtávcső egyes tükreinek óvatos felfűtésével került sor, ami a vártnál sokkal jobban sikerült. Az adatok elemzéséből kiderült, hogy a fő problémát egyetlen tükör okozta, és miután azt -147 Celsius-fokról -113 fokra felfűtötték, a jég elpárolgott, és egy szempillantás alatt 15 százalékkal több fény jutott be az űrtávcső detektorába. Bár a kutatók arra számítanak, hogy a jégtelenítést 6-12 havonta meg kell majd ismételniük, optimisták, hogy az nem befolyásolja majd érdemben a tudományos munkát.

Az európai Euclid űrtávcső fantáziarajza
photo_camera Az európai Euclid űrtávcső fantáziarajza Fotó: Európai Űrügynökség (ESA)

A Euclid első, tűéles felvételeit novemberben adta ki az ESA, amiken spirálgalaxisok, csillagködök, és gömbhalmazok láthatók. Az első színes képek az akkor a Qubitnek nyilatkozó Kovács szerint hozták az elvárt minőséget és azok alapján az űrtávcső sikerrel tudja majd küldetését teljesíteni.

Nem ez volt az első probléma, amit a Euclid mérnökeinek orvosolnia kellett. Amint Kovács korábban elmondta, a beüzemelés során ki kellett javítani az űrtávcső pozícionáló rendszerének hibáit, és a távcső űrbeli helyzetén is állítani kellett, hogy ne zavarja a detektoraiba szűrődő napfény.