Nem pályázik újra a kivéreztetett BME jelenlegi rektora

„Megértve mindent és nem elítélve senkit, csak a félreállás maradt számomra, ezért nem vállalkoztam a második rektori ciklus megpályázására, így pályázatot a mai napon nem adtam be” – hallható azon a Qubithez eljutott hangfelvételen, amelyen Czigány Tibor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) regnáló rektora beszél az egyetem szenátusának április 29-én, hétfőn tartott ülésén.

Czigány Tibor, a BME rektora
photo_camera Czigány Tibor, a BME rektora Fotó: MTA / Szigeti Tamás

A BME belső hálózatában nyilvánosan elérhető hangfelvétel 51. percétől beszélő rektor utal a modellváltás kormányzati kényszerére:

„Abban bizakodom, hogy az elmúlt 3 éves küzdelem eredményeként utódom megkapja azt a lehetőséget, azt az esélyt, hogy a Műegyetem egy olyan formában működhessen tovább, amely több pénzzel is jár, ugyanakkor nem veszíti el az autonómiáját és az európai értékrendjét”.

Czigány Tibor, akinek rektori mandátuma július 1-én jár le, azt is elmondta, hogy „13 év tanszékvezetés, 7 év dékánság és 3 év rektorság után csak a legfontosabb, az oktató-kutató munkám folytatása marad, hogy a Műegyetem még jobb szakembereket képezzen és minél jobb eredményeket érjen el mind itthon, mind a nemzetközi színtéren. Köszönöm közvetlen munkatársaimnak, a rektorhelyetteseknek, a rektori kabinet vezetőjének és dolgozóinak, valamint a Műegyetem összes munkatársának és hallgatóinak, hazai és nemzetközi külső partnereinek a hatalmas munkáját, erőfeszítéseit és támogatását, mely hozzájárult a BME sikereihez. Utódomnak pedig kívánok sok sikert, erőt és kitartást, valamint kiszámítható jövőt és nyugalmat, sokkal kevesebb politikát és több szakmaiságot”.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás