Helen Toner: A Twitterről értesült az OpenAI igazgatótanácsa a ChatGPT-ről

05.30. · TECH

A Twitterről tudta meg 2022-ben az OpenAI igazgatótanácsa, hogy létezik a ChatGPT – állította május végén a TED AI Show podcastban a cég igazgatótanácsának egy volt tagja, Helen Toner. Az ArsTechnica szerint a beszélgetésből új részletek derülnek ki arról, hogy mi történhetett tavaly novemberben, amikor megpuccsolták Sam Altman vezérigazgatót, aki aztán egy héttel később visszatért a cég élére.

Az OpenAI 2022 novemberében tette elérhetővé a ChatGPT első verzióját, ami gyorsan hatalmas népszerűségre tett szert, és beindította a máig tartó chatbot lázat. A Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella gyorsan meglátta a lehetőséget Altman cégében, és 2023 elején 10 milliárd dollár értékben fektetett be az OpenAI-ba, majd a techóriás szinte minden termékébe integrálta a ChatGPT alapját adó modellt, aminek utolsó nagy verzióját, a GPT–4-et tavaly márciusban adták ki.

Helen Toner, az OpenAI igazgatótanácsának volt tagja egy 2023 szeptemberi beszélgetésen
photo_camera Helen Toner, az OpenAI igazgatótanácsának volt tagja egy 2023 szeptemberi beszélgetésen Fotó: JEROD HARRIS/Getty Images via AFP

A Toner által a ChatGPT bemutatásáról felvázoltak a portál szerint arra utalnak, hogy a cég napi működése és az igazgatótanács között jelentős szakadék tátongott, ami alátámaszthatja az Altman kirúgásakor használt érvet, amely szerint a vezérigazgató „nem volt következetesen őszinte az igazgatótanáccsal folytatott kommunikációjában”. Egy másik kifogásként Toner azt hozta fel, hogy Altman nem közölte az igazgatótanáccsal, hogy ő volt az OpenAI startup alap tulajdonosa, és magát egy független igazgatótanácsi tagként állította be, akinek nincs pénzügyi érdekeltsége a vállalatban.

Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója a Microsoft Build konferenciáján 2024. május 21-én
photo_camera Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója a Microsoft Build konferenciáján 2024. május 21-én Fotó: JASON REDMOND/AFP

Toner azt állítja, hogy két OpenAI vezető is jelentette az igazgatótanácsnak, hogy Altman „lelki bántalmazásnak” vetette alá őket, amiket képernyőképekkel és dokumentumokkal igazoltak. De ha ennyire nyomasztó légkört teremtett a vezérigazgató, miért írta alá több mint 700 dolgozó azt a levelet, amiben visszahozását követelték? A volt igazgatótanácsi tag szerint részben attól tartottak, hogy nélküle összeomlik a vállalat, valamint féltek attól, hogy Altman nem nézi majd jó szemmel, ha nem támogatják a visszatérését.

Altman egyelőre nem reagált a Toner által a podcastban megfogalmazott vádakra.