2 milliárd forintnál is többért kelhet el a valaha talált legnagyobb Stegosaurus

A várakozások szerint akár 6 millió dollárnál (2 milliárd forintnál) is magasabb összegért cserélhet gazdát a Sotheby's július közepi aukcióján a valaha talált legnagyobb és legteljesebb Stegosaurus-csontváz – adta hírül a brit Guardian.

A késő jura korszakban élt hidegvérű, madármedencéjű dinoszauruszfaj Apex néven emlegetett csaknem teljes fosszíliája mintegy 3,4 méter magas és hossza pedig meghaladja a 6 métert.

Az Apex néven emlegetett Stegosaurus a Sotheby's aukciós katalógusában
photo_camera Az Apex néven emlegetett Stegosaurus a Sotheby's aukciós katalógusában Fotó: Matthew Sherman/ Sotheby's

Az eddig legmagasabb 31,8 millió dolláros leütési árat egy Tyrannosaurus rex ért el 2020-ban a Christie’s aukcióján.

link Forrás

A Qubiten hat évvel ezelőtt írtuk meg, hogy az árveréseken értékesített dinoszaurusz-fosszíliák többnyire az Egyesült Államok magánterületeiről kerülnek elő. A paleontológusok korábban már többször is javasolták, hogy a tudományos kutatás érdekében érdemes volna létrehozni egy közadakozásból finanszírozott pénzügyi alapot, amely a múzeumok számára megvásárolhatná az aukciókon felbukkanó, tudományos szempontból értékes tételeket. Tudniillik a párizsihoz hasonló aukcióik arra ösztönözhetik az amatőr maradványvadászokat, hogy ne csak magánterületeken, hanem az ismert lelőhelyeket is megdézsmálják, holott az ilyesmit az európaiak mellett az amerikai törvények is szigorúan büntetik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás