Az MTA nem hagyná elveszni a középiskolásokat a tények utáni világban

A „tények és a szkepszis szerepét tisztázva”, a „tudományos világnézet tekintélyét” kívánja visszaállítani a „megrendült bizalmú világban” a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

Az idén 199 éves intézmény honlapjának közleménye szerint a „hazugságokkal teli világban való eligazodáshoz kínál kapaszkodókat” az a mai középiskolásoknak szánt, „de bármely korosztálynak ajánlott” videósorozat, amely Útikalauz a tényekhez egy tények utáni világban gyűjtőcím alatt már megnézhető az MTA Youtube-csatornáján.

Az oktatási célra szabadon felhasználható félórás epizódok a Középiskolai MTA Alumni Program tavaly november 29-i rendezvényen elhangzott előadások szerkesztett felvételei. A fiatal kutatók interaktív prezentációiból kiderül, hogy miként lehet eligazodni a rengeteg álhír és információ között; hogy mit jelent a hiteles forrás; mi nevezhető ténynek; vagy egyáltalán „miért a tudomány a legbiztosabb módszer a világ megismeréséhez”.

„Olyan témák jöttek elő, mint például a tények megbízhatósága és változékonysága az életben és a tudományban, a logikai következtetés ereje és tévedései, a statisztika meggyőző és becsapó ereje, vagy hogy mikor tér el a nyelvhasználat a logikustól, és hogyan élünk a meggyőzés és a befolyásolás eszközeivel” – idézi az MTA honlapja Pléh Csaba akadémikust a projekt szakmai irányítóját.

Íme a sorozat rövidke beharangozója:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás