A mediterrán étrend követése negyedével csökkenti a nők halálozási kockázatát

Egy frissen közzétett kutatásban több mint 25 ezer nő egészségi adatait követték 25 éven keresztül, és azt találták, hogy a mediterrán étrendet (tudatosan, vagy csak hasonló étkezési szokásokkal rendelkezve, de nem szándékosan) követők 23 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg bármilyen okból a vizsgálati időszak alatt, mint azok, akik más diéta szerint étkeztek. A Harvard Egyetem kutatóorvosai emellett olyan biológiai változásokat is azonosítottak, amelyek magyarázatot adhatnak arra, hogy miért jár együtt a mediterrán étrend és a hosszú élettartam.

„A jó hír az, hogy a mediterrán étrend követése több mint 25 év alatt körülbelül a negyedével csökkentheti a halálozási kockázatot, és a nők és a férfiak körében is vezető két fő halálok, a rák és a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében is előnyökkel jár” – mondta a kutatásban részt vevő kardiológus, Samia Mora.

A kutatók számos biomarkert vizsgáltak a szervezetben, és megállapították, hogy az étrend fő előnyei a szervezetben zajló anyagcsere- és gyulladásos folyamatokban mutatkoznak meg. A diétát követőknél a vérnyomás és az inzulinrezisztencia is javult a más táplálkozási szokássokkal rendelkezőkhöz képest, és ezek a hatások összeadódva többszörös védelmet nyújthatnak a korai halálozás ellen.

A kutatók megjegyzik, hogy a vizsgálatban főként fehér, középkorú vagy idősebb nők vettek részt, akik mind képzett egészségügyi szakemberek voltak, illetve az adatokat a biomarker-elemzésen túl önbevallásos alapon gyűjtötték, ami nem alkalmas az ok-okozati összefüggések megállapítására. Ugyanakkor hozzáteszik, a minta nagysága, a követési időszak hossza és a területen végzett, hasonló következtetésekre jutó tanulmányok sora arra utal, hogy valóban összefüggésben állhat a mediterrán étrend követése a hosszabb élettel.

A mediterrán étrendről és annak egészségügyi hatásairól nemrég hosszabb cikket írtunk, amelyből kiderül, a csodadiéta titka az, „hogy 40 százalék szénhidrátból, 40 százalék zsírból és 20 százalék fehérjéből áll, ami tökéletes kombináció a hosszú, egészséges élethez. Ráadásul mivel ez az étrend zöldségekben, hüvelyesekben és olívaolajban gazdag, még jól is lehet lakni vele.”

Samia Mora felhívta a figyelmet arra, hogy „ mediterrán étrend egészségügyi előnyeit az egészségügyi szakemberek is elismerik, és tanulmányunk betekintést nyújt abba, hogy miért lehet ez az étrend ennyire előnyös. A közegészségügyi politikáknak a mediterrán diéta egészséges táplálkozási tulajdonságaira kellene koncentrálniuk.”