Fekete himlőben meghalt inka gyerekek csontjai kerültek elő Peruban

Himlőfertőzés tüneteit fedezték fel régészek egy perui ásatás során előkerült gyerekcsontokon – írja a Live Science a Journal of Paleopathology folyóiratban megjelent tanulmány alapján.

A Huanchaco-i templomnál megtalált 120 csontvázból 90 gyerekeké volt, a legtöbbjük 5 évesen vagy még fiatalabban halhatott meg. Két másfél év körüli gyerek csontjain a fekete himlő vírusa, a Poxvirus variolae okozta osteomyelitis néven ismert csontelváltozásokat azonosítottak a patológus szakértők.

A perui Huanchaco lelőhelyről előkerült másfél éves gyerek maradványai
photo_camera A perui Huanchaco lelőhelyről előkerült másfél éves gyerek maradványai Fotó: Gabriel Prieto/Huanchaco Archaeological Program

Az 1535 és 1540 között a perui Huanchacoban a spanyol gyarmatosítók által épített templom környékén zajló feltárás során előkerült sírmellékletek (nádkeresztek, üveggyöngyök) alapján pontosan datálható leletek megerősítik, hogy a konkvisztádorok a magukkal hozott betegségekkel mérték a legjelentősebb csapást az őslakókra. Ismert, hogy Francisco Pizarro 1530 körül érkezett meg Peru északnyugati részére, és kevesebb mint száz évvel később már csak az inka populáció a korábbi 30 százalékára csökkent a járványos megbetegedések miatt.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás