A későn fekvők agya jobban teljesít, mint a korán kelőké

Az Imperial College London kutatói a brit Biobankon keresztül 26 ezer olyan ember adatait elemezték, akik korábban intelligencia-, memória-, reakcióidő- és érvelési teszteket töltöttek ki, majd megvizsgálták, hogy az alanyok alvásideje, alvásminősége és kronotípusa (ez határozza meg, hogy melyik napszakban vagyunk a legéberebbek és legproduktívabbak) hogyan hatott a kognitív teljesítményükre.

Azt találták, hogy a későn fekvők (éjjeli baglyok), valamint a köztes kategóriába soroltak „kiváló kognitív funkciókkal” rendelkeztek, miközben a korán kelők (reggeli pacsirták) érték el a legalacsonyabb pontszámokat. Ugyanakkor az alvás időtartama is fontos az agyműködés szempontjából: e tekintetben azok teljesítettek legjobban a kognitív teszteken, akik 7-9 órát alszanak éjszaka.

Ez persze ellentmondásosnak is tűnhet, hiszen ki az, aki megteheti, hogy hétköznapokon éjfél után megy aludni, és aztán alszik kilenc órát? A tanulmány korlátaira hívta fel a figyelmet Jessica Chelekis, a londoni Brunel Egyetem alváskutatója is, aki szerint az alanyok iskolai végzettségének, valamint a kognitív tesztek elvégzésének napszakának figyelembe vétele nélkül nehéz egyértelmű következtetésekre jutni.

Ugyanakkor Chelekis elmondta, a kutatás még így is jelentős abban, hogy megkérdőjelezi az alvással kapcsolatos sztereotípiákat, hiszen a későn fekvésnek általában a káros következményeit szokták felfedni. Egy tavalyi finn kutatás például arra jutott, hogy a későn fekvők rövidebb ideig élnek, mint a korán kelők, de ezt is inkább a későn fekvéshez kötődő életmóddal, dohányzással és alkoholfogyasztással kapcsolták össze, mintsem szimplán az alvási szokásokkal.

A friss bit kutatás társvezetője, Daqing Ma elmondta: „Megállapítottuk, hogy az alvás időtartama közvetlen hatással van az agyműködésre, és úgy véljük, hogy az alvási szokások proaktív kezelése valóban fontos az agyműködésünk serkentéséhez és védelméhez. Ideális esetben olyan politikai beavatkozásokat szeretnénk látni, amelyek segíthetnek a lakosság alvási szokásainak javításában.”

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás