Egyszerre tombol pusztító árvíz és rekordokat döntő erdőtűz Görögországban

2023.09.08. · tudomány

A Görögországban tomboló áradásoknak már legalább hat halálos áldozata van, hat embert még keresnek, és több tucatnyian csapdába esve várják, hogy kimentsék őket. A heves esőzések okozta áradatok gátakat szakítottak át, utakat és hidakat (velük együtt pedig autókat) sodortak el, és hatalmas területek maradtak áram és ivóvíz nélkül.

A kedd óta tartó, a szomszédos Bulgáriát és Törökországot is elérő katasztrófában a három országban összesen már 18-an haltak meg, és a hatóságok búvárok és vadvízi mentők segítségével igyekeznek a bajba jutottak segítségére sietni, miután egyes településeken már a háztetőkre menekültek a 2 méter magasra emelkedett árvíz elől.

A tűzoltóság közlése szerint 110 embert és egy kutyát mentettek ki légi úton, tíz helikopter bevetésével – a csapdába esettek között többen egy teljes napot a háztetőn töltöttek, élelem és tiszta víz nélkül. A helikopteres mentést korábban a sűrű villámlás tette lehetetlenné. Mint elmondták, eddig közel 1800 embert mentettek ki, és hat embert tartanak nyilván eltűntként.

photo_camera Fotó: ATHANASIOS KALIAKOUDAS/Anadolu Agency via AFP

Vaszílisz Kikíliasz, Görögország klímaügyi és polgári védelemért felelős minisztere elmondta, „a mentők csónakokkal és minden rendelkezésre álló eszközzel járnak házról házra, hogy kimentsék a csapdába esett embereket az elzárt falvakban”. A miniszter szerint a folytatódó mentések során 3000 adag ételt és palckozott vizet osztanak szét Thesszália régió két regionális egységében, Kardícában és Tríkalában.

Pavlosz Marinakisz kormányszóvivő kiemelte: egyes területeken 12 óra alatt Athén éves átlagos csapadékmennyiségének több mint kétszerese hullott le, ami korábban még sosem fordult elő.

Az extrém esőzések miatt Nikosz Dendiasz hadügyminiszter is visszatér az országba dubaji útjáról, Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök pedig elhalasztotta a hétvégére tervezett éves beszámolóját a gazdaság helyzetéről, hogy felkeresse az árvíz sújtotta területeket.

link Forrás

Szerdán a görög fővárost, Athént is elérte az extrém időjárás: a városközpontban egy főbb sugárút változott sárfolyammá, de beázott a Nemzeti Galéria is – az itt kiállított festmények azonban a kulturális minisztérium közlése szerint megúszták a sérülést.

Az áradások éppen egy pusztító erdőtűzhullám után érték Görörgországot: a tűzvészben 20 ember vesztette életét, miközben a lakóházak mellett hatalmas erdőségek és mezőgazdasági területek pusztultak el.

Erdőtűz Athén külterületén, 2023. augusztus 22-én
photo_camera Erdőtűz Athén külterületén, 2023. augusztus 22-én Fotó: ANGELOS TZORTZINIS/AFP

A tűzoltóság közölte, hogy a közép-görögországi áradásokkal egy időben csütörtökön újabb erdőtűz ütött ki az északkeleti Évroszban, ahol a múlt héten jegyezték fel az Európai Unió valaha volt legnagyobb erdőtüzét egy természetvédelmi területen.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás