Vámpírsírt találtak egy lengyel püspöki palota kertjében

Ismét vámpírsírt találtak Lengyelországban: a chełmi Istenanya születése-bazilika, illetve a mellette lévő püspöki palota kertjében két tizenharmadik századi sírt tártak fel, amelyek közül az egyikbe valószínűleg olyasvalakit temettek, akit vámpírnak tartottak. A sír korát a körülötte lévő cseréptöredékek alapján határozták meg, az ide temetett két gyermek mellett használati tárgyakat, ékszereket vagy ruhamaradványokat sem találtak.

A vámpírgyanús gyerek fejét levágták, és arccal lefelé helyezték el a sírban, majd a testre nehéz köveket helyeztek, hogy ne tudjon visszatérni a halálból. A sír mellett lyukakat is találtak, így az elhunytak nyughelyét valószínűleg kereszttel vagy valamiféle jelzéssel látták el, talán azért, hogy időről időre ellenőrizzék, hogy nem akarnak-e visszatérni az élők közé.

photo_camera A vámpírsír feltárása Fotó: lublini műemlékvédelmi hivatal

Félelem a visszatérőktől

Lengyelországban nem ritka a hasonló temetés, de a legtöbb vámpírsír későbbi: a 18-19. században annyi vámpír hemzsegett az országban, hogy egyenesen egy tömegsírt kellett nyitni a számukra. Az sem ritka, hogy gyerekeket gyanúsítottak meg azzal, hogy vámpírok: a 17. században Bygdoszczban egy gyereket szintén arccal lefelé, lakattal a lábán temettek el, mindössze néhány méterre egy nő testétől, akit a nyakára helyezett sarlóval helyeztek végső(nek remélt) nyugalomra – azért, hogy ha megpróbálna kikelni a sírból, lefejezze magát.

A mostani leletben leginkább a kora érdekes: az országban talált vámpírsírok többsége jóval későbbről származik. Akit így temettek el, az vagy valamilyen születési rendellenességben szenvedett, vagy fertőző beteg volt, de az öngyilkosok is hasonló bánásmódban részesültek: nem feltétlenül attól tartottak, hogy éppen vámpírok lesznek belőlük, de attól igen, hogy visszatérnek a halálból (ami még akkor is rossz hír, ha éppenséggel nem akarnak vért szívni).

Marek Polcyn, az ontariói Lakehead Egyetem antropológusa szerint az óvintézkedések kettős célt szolgáltak: a vámpírgyanús elhunytak mellé temetett fémtárgyak az élőket is védelmezték, de a halottat is, ugyanis úgy tartották, hogy védelmet nyújt az őt gyötrő démonok ellen.