Mesterséges intelligenciával beszéltetett állatok érzékenyítik a Cambridge-i Egyetem Zoológiai Múzeumának látogatóit

A kisgyerekekhez igazított természettudományos ismeretterjesztés jól ismert műfaját fejleszti tovább a Cambridge-i Egyetem Zoológia Múzeuma. A patinás állattani gyűjtemény emblematikus fajai közül a kurátorok több, mint egy tucatot antropomorfizáltak, hogy ezzel tegyék átélhetőbbé a biodiverzitás csökkenésének égető problémáját. A Nature Perspectives projekt megvalósuló érzékenyítési kísérletben az amerikai csótánytól (Periplaneta americana) a kihalt dodón (Raphus cucullatus) és a vörös pandán (Ailurus fulgens) át a tőkés récéig (Anas platyrhynchos) egy sor fajt „tanítottak meg” beszélni, mesterséges intelligencia segítségével felvértezve őket a róluk tudható legfrissebb tudományos ismeretanyaggal – írja a Guardian.

Az egyelőre egy hónapig tartó muzeológiai programban a látogatók az okostelefonjaikra letöltött alkalmazáson keresztül a Chat GPT-től megszokott, az adott fajról szóló szakirodalmi adatbázison alapuló kérdezz-felelek formájában társaloghatnak egy-egy faj kiállított képviselőjével – az angol mellett összesen 20 nyelven.

A szórakoztatva tanítás alapelvét követve a projekt beszélő állatai a rájuk jellemzőnek gondolt hangokon szólalnak meg, ráadásul a legjellemzőbb élőhelyeiknek megfelelő akcentusban. Így a kacsacsőrű emlős (Ornithorhynchus anatinus) ausztrál, a vörös panda himalájai, a tőkés réce pedig a tipikusnak tartott brit kiejtéssel és hanghordozással válaszol a látogatói kérdésekre.

Egy erős brit kiejtéssel beszélő tőkés récével (Anas platyrhynchos) okostelefonja segítségével társalgó látogató a Cambridge-i Egyetem Zoológia Múzeumában
photo_camera Egy erős brit kiejtéssel beszélő tőkés récével (Anas platyrhynchos) okostelefonja segítségével társalgó látogató a Cambridge-i Egyetem Zoológia Múzeumában Fotó: University of Cambridge

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás