Az OSA az első magyar szervezet, amely búcsút mondott a Facebooknak az adatvédelmi botrány miatt

2018.04.13. · TECH

Felfüggesztette facebookos aktivitását a CEU alá tartozó Blinken OSA (Open Society Archives) nevű archívum. Mint írták, levéltárként fontosnak tartják szakmai meggyőződésüket a gyakorlatban is demonstrálni, ezért átmenetileg felfüggesztik jelenlétüket a közösségi oldalon. A szervezet Facebook-oldala továbbra is megtalálható, csak a posztolást függesztették fel.

link Forrás

„A Facebook több alkalommal megszegte saját adatvédelmi irányelveit, elmulasztotta megvédeni a felhasználók privát adatait, illetve megakadályozni a dezinformáció terjedését” – írták csütörtöki közleményükben. Az OSA az adatokon és tényeken alapuló információk levéltári őrének tartja magát, és ezzel a figyelemfelhívó lépéssel szeretne fellépni „a felhasználók jogainak széleskörű megsértése és a tények semmibe vételét bátorító internetes környezetet megteremtése ellen”.

A világ egyik legnagyobb emberi jogi gyűjteményével rendelkező archívumról szóló híreket a továbbiakban a www.osaarchivum.org-on lehet nyomon követni.

Bertalan Nóra, az OSA kommunikációs munkatársa a fentieket azzal egészítette ki a Qubitnek, hogy a döntést nagy vita előzte meg, de végül konszenzusosan határoztak úgy, hogy „vészterhes időkben” is maradjanak szakmaiak, reagáljanak a normalitás mentén, és egy időre vonuljanak le a Facebookról. „Ez egy szakmai figyelemfelkeltés arra, hogy döbbenetes időket élünk, meg vagyunk figyelve. A Cambridge Analyitica-botrány csak a jéghegy csúcsa, elképesztő mennyiségben kerülnek ki adataink.” A sajtós munkatárs elmondta, hogy ez a döntés az archívum lehetőségeit beszűkíti, és az ő dolgát is nagyban megnehezíti, nyilvános prograjmaikat például nem tudja olyan széles körben hirdetni, mégis meg kellett lépni, hogy felhívják a figyelmet a szakmai minimumra.

Az OSA Európa legkomolyabb hidegháborús gyűjteményével rendelkezik, őrzik a Szabad Európa és a Szabadság rádió anyagait, óriási emberi jogi dokumentumgyűjteményük balkáni anyagaiból sokat a bíróság rendelkezésére bocsátottak a hágai perek idején.

Az archívum munkatársai továbbra is fenntarják személyes Facebook-oldalaikat. Egyelőre nem tudunk arról, hogy az OSA példáját Magyaroszágon bárki is követte volna.

A Playboy és Steve Wozniak is levonult a Facebookról

A Cambridge Analytica-botrány a nemzetközi Facebookon viszont jelentős leiratkozási hullámot váltott ki. A Tesla és SpaceX hivatalos oldala már régóta nincs fönt, távozott a Playboy is, a napokban pedig Steve Wozniak, az Apple legendás társalapító mérnöke is búcsút intett a Facebooknak. Nincs már ott Will Ferrell, Cher és Jim Carrey sem, utóbbi már februárban meghozta a döntést. A Mozilla és a Kommerzbank a facebookos hirdetéssel hagyott fel.

A Cambridge Analyitica politikai elemző cég egy rosszindulatú kvíz segítségével 87 millió Facebook-felhasználó adataihoz férhetett hozzá jogtalanul, híváslistákat gyűjtött a facebookozóktól, sőt még magánlevelezésekbe is belenyúlt. Az információkat a cég arra is felhasználta, hogy választások eredményét befolyásolja. Az ügyben a héten a washingtoni Kongresszusban és a Képviselőházban is meghallgatták Mark Zuckerberg Facebook-alapítót.