Nem volt véletlen a 20 000-es rekord: manipulálták a bitcoin árfolyamát

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

Tavaly ősztől valaki vagy valakik titkos akció keretében manipulálták a bitcoin és más kriptovaluták adásvételét, így nem pusztán a megnövekedett kereslet az oka annak, hogy egy bitcoinért 2017 telén 20 000 dollárt is adtak állítja John Griffin, a University of Texas pénzügyi tanszékének pénzpiaci csalásokkal foglalkozó professzora és doktorandusza, Amin Shams egy szerdán közzétett, 66 oldalas dolgozatban. 

Griffin és Shams a Karib-szigeteken bejegyzett Bitfinex nevű, kriptovaluták kereskedelmére szakosodott cég ázsiai irodáinak forgalmát elemezve olyan mintákat azonosított, amelyek szándékos visszaélés gyanúját vetették fel. A gyanús tranzakciókhoz a Bitfinex tulajdonosai által létrehozott másodlagos virtuális valutát, a Tethert használták.

A Tether lett gyanús

A tanulmány szerzői ugyan nem szolgálnak közvetlen, emailekkel vagy dokumentumokkal is alátámasztható bizonyítékokkal, ugyanakkor a blockchain technológiai révén nyilvános tranzakciók milliói alapján állítják, hogy a Bitfinexnek  legalábbis tudomása volt a manipulációkról. Griffin és Shams a dollárhoz kötött Tether-mozgásokat figyelve arra jutott, hogy e másodlagos kriptovaluta mindig akkor áramlott a tőzsdére, amikor a Bitcoin árfolyama esett, így verve fel az árat. 

A kutatók kimutatták azt is, hogy  Tetherrel megvásárolható egyéb nagy virtuális pénznemek, mint az Ether és a Zcash árfolyamai még gyorsabban emelkedtek, mint a Bitcoiné. Ráadásul az árak sokkal inkább emelkedtek az olyan ügyleteknél, amelyeknél elfogadták a Tethert, mint azoknál, amelyeknél nem. Az árfelverő hatás pedig egycsapásra megszűnt, amikor a Bitfinex idén megszüntette a Tether újbóli kibocsátását.

A Bitfinex illetékeseit Griffinék és a sajtó munkatársai is keresték, de ők hallgatnak, mint a sír.

A kriptovalutákkal és a Bitcoin-lufival az alábbi anyagaink foglalkoztak: