Nem volt véletlen a 20 000-es rekord: manipulálták a bitcoin árfolyamát

2018.06.13. · gazdaság

Tavaly ősztől valaki vagy valakik titkos akció keretében manipulálták a bitcoin és más kriptovaluták adásvételét, így nem pusztán a megnövekedett kereslet az oka annak, hogy egy bitcoinért 2017 telén 20 000 dollárt is adtak állítja John Griffin, a University of Texas pénzügyi tanszékének pénzpiaci csalásokkal foglalkozó professzora és doktorandusza, Amin Shams egy szerdán közzétett, 66 oldalas dolgozatban.

Griffin és Shams a Karib-szigeteken bejegyzett Bitfinex nevű, kriptovaluták kereskedelmére szakosodott cég ázsiai irodáinak forgalmát elemezve olyan mintákat azonosított, amelyek szándékos visszaélés gyanúját vetették fel. A gyanús tranzakciókhoz a Bitfinex tulajdonosai által létrehozott másodlagos virtuális valutát, a Tethert használták.

A Tether lett gyanús

A tanulmány szerzői ugyan nem szolgálnak közvetlen, emailekkel vagy dokumentumokkal is alátámasztható bizonyítékokkal, ugyanakkor a blockchain technológiai révén nyilvános tranzakciók milliói alapján állítják, hogy a Bitfinexnek legalábbis tudomása volt a manipulációkról. Griffin és Shams a dollárhoz kötött Tether-mozgásokat figyelve arra jutott, hogy e másodlagos kriptovaluta mindig akkor áramlott a tőzsdére, amikor a Bitcoin árfolyama esett, így verve fel az árat.

A kutatók kimutatták azt is, hogy Tetherrel megvásárolható egyéb nagy virtuális pénznemek, mint az Ether és a Zcash árfolyamai még gyorsabban emelkedtek, mint a Bitcoiné. Ráadásul az árak sokkal inkább emelkedtek az olyan ügyleteknél, amelyeknél elfogadták a Tethert, mint azoknál, amelyeknél nem. Az árfelverő hatás pedig egycsapásra megszűnt, amikor a Bitfinex idén megszüntette a Tether újbóli kibocsátását.

A Bitfinex illetékeseit Griffinék és a sajtó munkatársai is keresték, de ők hallgatnak, mint a sír.

A kriptovalutákkal és a Bitcoin-lufival az alábbi anyagaink foglalkoztak:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás