Egy spanyol város elhatározta, hogy segít lakosainak leadni 100 ezer kilót

2018.09.27. · gazdaság

A galiciai autonóm közösségben található spanyol város, Narón idén februárban hirdette meg az egészségügyi minisztérium és helyi orvosok által kitalált, 100 ezer súlyos ok (100 000 motivos de peso) elnevezésű ösztönző programot, amely során az egészséges táplálkozást és a testmozgást hirdetik, személyes egészségügyi tanácsadást nyújtanak és háromhavonta ingyenes orvosi vizsgálatokat biztosítanak. A cél: 2020 elejéig leadni összesen százezer kilót.

A város 40 ezer lakosa közül 9 ezren számítanak túlsúlyosnak és további 3 ezren küszködnek az elhízással. Galicia híres a disznóhúsban, tintahalban és polipban gazdag gasztronómiájáról, és a Spanyol Kardiológiai Társaság által végzett felmérés szerint ez a legtöbb túlsúlyos lakossal rendelkező régió az országban.

Carlos Piñeiro egy, a programra jelentkező nővel
photo_camera Carlos Piñeiro egy, a programra jelentkező nővel Fotó: MIGUEL RIOPA/AFP

„Spanyolországban azt mondják az emberek, hogy a sertésnek minden részét meg lehet enni, a farka végétől az orra hegyéig. Az első dolgok, amiktől megszabadultam az étrendemben, azok a pacal, a szalonna és a felvágottak” – mondta az AFP-nek Conrado Vilela Cillamar, a programban részt vevő, 65 éves helyi lakos. Carlos Piñeiro, a program kidolgozásában részt vevő háziorvos hozzátette: „Az esős időjárás miatt az emberek sokat vannak otthon, és nagyon sok kalóriát visznek be a szervezetükbe”.

Az önkormányzati támogatást is élvező programhoz 18 helyi étterem is csatlakozott, amelyek egészségesebb hozzávalókkal igyekeznek segíteni a kezdeményezést. „A sót algával, halkivonattal vagy egyszerű szárított kagylóval helyettesítem, a vajat pedig szűz olívaolajra cseréltem” – mesélte a hírügynökségnek makrélasütés közben egy helyi étteremtulajdonos, Diego Platas. A halban, tengeri élelmiszerekben és zöldségekben gazdag étrend hirdetése mellett egy olyan weboldalt is létrehoztak, ahol a lakosok megoszthatják saját receptjeiket, amelyeket aztán táplálkozástudósok elemeznek ki.

Diego Platas
photo_camera Diego Platas Fotó: MIGUEL RIOPA/AFP

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint 1975 óta megháromszorozódott az elhízott gyerekek száma Spanyolországban, Galiciában pedig az országos átlagnál is több a túlsúlyos gyerek. Narónban ezért arra ösztönzik a szülőket, hogy gyalog vagy biciklivel járassák iskolába gyerekeiket, a biztonságuk érdekében ezért még több rendőrt helyeztek el az utcákon. Piñeiro szerint ráadásul a gyerekek lehetnek a program sikerének kulcsai: „bizonyított tény, hogy a felnőttek 90 százaléka hajlandó megváltoztatni a szokásait, ha a gyerekeik is azt teszik”.

Az iskolákban minden reggel gyümölcsöket osztogatnak a gyerekeknek, és a sportokra, a testmozgásra is nagyobb hangsúlyt fektetnek. Maria José Cazorla, egy helyi általános iskolában tanító, 55 éves tanár (aki maga is 14 kilót fogyott az elmúlt egy évben) például mindennap tengerparti sétára viszi a diákjait. Az ő iskolájának 224 tanulója napi egy óra sportolási lehetőséget kap, amely során a gyerekek választhatják ki, mit szeretnének játszani – a zárkózottabb diákoknak pedig szobabiciklin van lehetőségük mozogni egy kicsit, a „pedálozok és olvasok” programban.

photo_camera Fotó: MIGUEL RIOPA/AFP

Mivel minden lakos úgysem vesz részt az akcióban, a szervezők fejenként négy leadott kilogrammal már elégedettek lennének – ha ez a cél nem teljesülne két év alatt, már akkor is megvan a jó cselekedet: a város minden leadott kiló után 1 kg tartós élelmiszert adományoz egy élelmiszerbanknak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás