Alig valaki mentes a tudatalatti előítéletektől: benned is megvannak?

2018.12.27. · tudomány

Minden igyekezet ellenére még 2018-ban is eltérően kezelik a britek a kisebbségi etnikumú (angol rövidítéssel élve BAME - Black, Asian and Minority Ethnic, szó szerinti fordításban fekete bőrű, ázsiai és kisebbségi etnikumú) valamint a többségi, fehér bőrű embereket. Ennek oka részben a továbbra is fennmaradó tudattalan előítéletekben keresendő – derült ki a Guardian megbízásából készült kutatásból, amelyben ezer etnikai kisebbséghez tartozó és 1800 többségi (fehér) embert kérdeztek meg Nagy-Britanniában. (A cikk végén mutatunk egy harvardi tesztet, amellyel mindenki lemérheti, mennyire játszanak szerepet a nem tudatosult előítéletek a gondolkodásában.)

Néhány példa arra, hogy mit jelentenek az előítéletek a mindennapokban: a kisebbségi etnikumhoz tartozó emberek 47 százalékával fordult elő Nagy-Britanniában, hogy tévedésből bolti tolvajnak nézték, míg ez a fehér bőrűeknek csak 22 százalékára igaz. Ugyancsak a brit szigeten a BAME emberek 58 százaléka érezte úgy, hogy a munkahelyén igazságtalanul negatív elbírálásban részesül, míg a fehéreknek csak 35 százaléka számolt be hasonló tapasztalatról. Végezetül pedig a nem fehérek 55 százalékával történt már meg, hogy egy boltban vagy étteremben kiszolgáló-személyzetnek tekintették őket, míg a fehéreknek csak 36 százaléka tapasztalt ilyet.

Az előbbinél is élesebb különbségeket mutatnak a számok, ha arra kérdezünk rá, történt-e hasonló kellemetlenség a válaszadókkal az elmúlt egy évben. A színesbőrűek 31, míg a fehérek 10 százalékával fordult elő, hogy bolti tolvajnak nézték az előző 12 hónapban. Az pedig, hogy az elmúlt egy évben ok nélkül dobták ki vagy nem engedték be egy vendéglátóipari egységbe, a BAME emberek 20, a fehéreknek viszont csak 6 százalékára igaz.

A felmérés mintája a kisebbségi csoportra nézve kiemekedően részletes, ugyanis a BAME emberek a brit lakosság 13 százalékát adják, így ha a közvélemény-kutatók a szokásos, 1000 fős reprezentatív mintával dolgoztak volna, akkor az újságírók csak nagyjából 130 nem fehér ember válaszai alapján tudták volna levonni a következtetéseket.

Explicit és rejtett rasszizmus

A rasszizmus durvább, kimondott formáival szemben a fenti eseteket inkább a tudatalatti előítéletek okozhatják. Korábban a tudomány úgy tartotta, hogy az egyes kisebbségi csoportokra vonatkozó képzettársítások azért alakulnak ki, mert az agyunk leegyszerűsített, gyors folyamatokat használ, amikor felmérjük embertársainkat. A Wisconsini Egyetem kutatói ebből kiindulva egy 1998-ban publikált tanulmányukban arra jutottak, hogy

a tudatalatti előítéletes gondolkodás a teljes népesség 90-95 százalékára jellemző.

1921-es fotó Bert Williams bahamai-amerikai komikus blackface-éről.
photo_camera 1921-es fotó Bert Williams bahamai-amerikai komikus blackface-éről.

Ma már azonban úgy tartjuk, nagyon változó, hogy kire mennyire jellemző a fentiekben bemutatott leegyszerűsítő gondolkodás, sőt ez egy adott emberben akár napról napra, hangulattól függően is változhat – mindez azt jelenti, hogy a jelenség nem is mérhető jól egy teszttel.

Továbbá abban sincs egyetértés, hogy milyen képzések segítenének a tudatalatti előítéletek csökkentésében. Biztosnak tűnik, hogy aki randizott már egy kisebbség képviselőjével, vagy volt nem fehér bőrű főnöke, annak a gondolkodásában jelentősen csökken a tudatalatti előítéletek jelentősége, emiatt egyes cégekben az implicit előítéletek elleni képzéseket vezettek be. Ezek a tanfolyamok a mérések szerint ugyan sikeresen felhívták a figyelmet a problémára, azonban nem mind voltak hatékonyak a viselkedésváltozás elérésében. Egyes kutatások szerint az implicit előítéletek semmilyen viselkedésbeli következménnyel nem járnak, és a céges érzékenyítő képzések esetenként inkább rontottak a kisebbségek helyzetén.

Ráadásul a kisebbségi etnikumú emberek hátrányos megkülönböztetése nem csupán a fent említett implicit asszociációknak (IA) tudható be. A durvább, explicit rasszizmusra is talált példákat a Guardian Nagy-Britanniában. Az újság leleplező leleplező sorozatában személyes kísérletekkel mutatták be, hogy a tipikusan nem fehér nevű emberek (a kísérletben Mohamed) nehezebben találnak albérletet. A statisztikákat megvizsgálva az is kiderült, hogy a nők és a színesbőrűek kevésbé sikeresek a vezetési vizsgán, pedig a jogsit megszerzők között a nők kevesebb balesetet okoznak.

Rejtett előítéletek: benned is megvannak?

Te is tesztelheted a saját, különböző csoportok (romák, más etnikumúak, nők, kövérek stb.) elleni tudattalan előítéleteidet egy rövid játékkal. A magyar nyelvű tesztek ezen a Harvard Egyetem által fejlesztett honlapon elérhetők. Az eredményt azonban kezeljük szkeptikusan, vegyük figyelembe, hogy aktuális körülményeink is hatással lehetnek az eredményre, van, akinél a teszt többszöri ismétlés során különböző mértékű tudatalatti előítéletet mutat.

A szerző az Oxfordi Egyetem mesterszakos közgazdaságtan-hallgatója. Összes írása a Qubiten itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás