Többen betegszenek meg, de egyre kevesebben halnak meg rákban

2019.02.25. · tudomány

Az összes rákos megbetegedés összesített ötéves túlélési aránya 50,3 százalékról 67 százalékra nőtt a világon az 1990 és 2016 közötti időszakban. A megbetegedések mindegyikénél tapasztalható javulás, ám a mértékek jelentősen eltérhetnek egymástól – olvasható az Oxford Egyetem közgazdászai által létrehozott non-profit elemzőközpont, az Our World in Data a február 4-i Rákellenes Világnapra (World Cancer Day) készített összesítésében.

A prosztatarák 25 évvel ezelőtti, 69 százalékos túlélési aránya mostanra 99 százalékra növekedett, míg a harminc éve 2,5 százalékos eséllyel túlélhető hasnyálmirigy-daganatoknál ez az arány csupán 8,2 százalékra emelkedett.

A nemzeti és nemzetközi egészségügyi statisztikák szerint a rákos halálesetek száma a populáció növekedésével párhuzamosan az 1990-es 5,7 millióról 2016-ra 8,9 millióra emelkedett, és a rák globális prevalenciája (a népességre vetített előfordulási gyakorisága) is megugrott 0,54 százalékról 0,64 százalékra. Ugyanakkor az életkor szerinti standardizált halálozási arányszám 17 százalékos csökkenést mutat a vizsgált időszakban.

Az alábbi ábrán kék színben látható a fent vázolt csökkenő tendencia:

„Ha a halálozási arány csökken, de a prevalencia növekszik vagy állandó, annak oka a jobb túlélési arányban keresendő” – vonja le a következtetést az elemzés, amely szerint a szűrési és megelőzési programok, a korai diagnosztika és az egyre hatékonyabb terápiás módszerek együttesen javítottak az egyébként még így sem rózsás helyzeten.

A statisztikák azt mutatják ugyanis, hogy minden hatodik elhalálozásért a rák valamelyik formája a felelős.

Magyar adatok

Az Eurostat Regionális Évkönyv 2018 kiadványa szerint a krónikus betegségek (rosszindulatú daganat, ischaemiás szívbetegség, keringési betegségek, krónikus alsó légúti betegségek, krónikus májbetegségek, cukorbetegség) okozta halálozási ráta értéke a magyar régiókban kimagasló. A krónikus betegségek halálozási rátája az észak-magyarországi régióban a legmagasabb egész Európában, míg ötödik helyen az észak-alföldi régió áll.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás