Őrjöngenek az angolok, mert mostantól nem lehet szabadon varjút, szajkót, csókát és galambot ölni

2019.04.25. · tudomány

A brit kormány angliai területekért felelős természetvédelmi szervezete, a Natural England három aktivista nyomására visszavonta azokat az általános engedélyeket, amelyek lehetővé tették 16 madárfaj kilövését. A mezőgazdasági kártevő madarak védelme érdekében egy idén februárban létrehozott civil szervezet, a Wild Justice indított petíciót, erre érkezett válaszul az engedélyek bevonása.

„Nem mindennapos, hogy három természetvédő megdönt egy évtizedek óta tartó, törvénytelen madárgyilkos gyakorlatot” – mondta a Wild Justice egyik alapítója, Mark Avery. A 16 madárfaj között varjúféléket, szarkát, szajkót, csókát, galambféléket és kanadai ludat is találunk.

A Natural England ideiglenes vezetője, Marian Spain elmondta: „Tudjuk, hogy lesznek, akiket ez a változás rosszul érint, de keményen dolgozunk azon, hogy a kellemetlenségeket minimalizáljuk.” Spain szerint máris azon dolgoznak, hogy a vadvilág szükségletei figyelembe véve kialakítsák az új engedélyezési rendszert, addig mindenkinek egyedi engedélyt kell kérvényeznie, ahogy az más, védettebb madárfajok vadászata esetén szokás.

Szabad a tojásrablás

Mezőgazdászok és földhasználók a Guardiannek elmondták, hogy a lehető legrosszabb időszakban vonták be az engedélyeket, már ami a haszonállatok és a termés védelmét illeti. A mezőgazdászok szakszervezetének alelnöke, Guy Smith szerint „az évnek ebben a szakaszában feltétlenül szükséges [a madárirtás], amikor a kártevők leginkább fenyegetik a terményeket. Egyetlen galambraj is elég például egy teljes gabonamező megtizedeléséhez”.

photo_camera Egy gátlástalan varjú finomságok után kutat egy juh gyapjában Fotó: Stoelwinder/Biosphoto

Egy másik természetvédő, Mary Colwell szerint az engedélyek visszavonása más szempontból is rosszkor történt, mivel a varjak pont ilyenkor kezdik elragadni az olyan földön fészkelő madarak tojásait, mint a bíbic vagy a póling.

„Az általános engedélyek terén szükség van reformra, de a Natural England időzítése megdöbbentő. A pólingok általában április 21-e körül raknak tojást. Ha elveszítik a tojásaikat – és kameracsapdák szerint a rókák után a varjak a legnagyobb ragadozói –, idén már nem költenek többet” – mondta a lapnak Colwell.

photo_camera Az angol mezőgazdászok rémálma Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE/dpa Picture-Alliance/AFP

Abban még Avery is egyetért, hogy az időzítés szerencsétlen volt – állítása szerint a Wild Justice javaslata alapján csak a jövő évtől kellett volna bevonni az engedélyeket.

A mezőgazdászok szakszervezete úgy tudja, hogy a Natural England átmeneti intézkedéseket tervez az érintett 16 madárfaj szabályozására április 29-től.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás