Az Akadémia ellenáll a kormány akaratának

2019.05.06. · tudomány

Hétfőn indult a a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 191. közgyűlése, és rögtön ellenállásba torkollt: a kora délután rendezett sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a testület ugyan elfogadta, hogy az akadémiai kutatóhálózat egy új irányító szervezet alá kerüljön, de azt nem, hogy a kormány kiszervezze azt az Akadémia alól. 

A közgyűlés ragaszkodott a kutatóintézetek eddigi alapfinanszírozásához, és úgy döntött, hogy a kormány delegáltjainak csak egyharmados képviselete legyen, szemben a Palkovics László vezette Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) tervezetében szereplő 50 százalékos részaránnyal.  A közgyűlés 74 és 90 százalék közötti arányokkal megszavazta annak kimondását is, hogy elfogadhatatlannak tartja a kényszerítésnek azokat a módszereit, amelyekkel az ITM a korábbiakban élt. 

A miniszter és Lovász László, az MTA elnöke által közösen tartott sajtótájékoztatón az ITM vezetője csalódottságának adott hangot, mondván, hogy a döntések „nagyon nagy részben nem feleltek meg annak, amit a kormány akar”. Palkovics elmondta, hogy szerinte további tárgyalások szükségesek, „ugyanis nem jutottunk sehova sem. A kormány azt, ami történt, nem tudja elfogadni, mert a tisztán kommunikált álláspontunkkal ez teljes mértékben ellentétes”.

A további tárgyalások szükségességét a közgyűlés is megszavazta. Az MTA elnöke erről azt mondta: „Észérvekkel jól alátámasztott álláspontunk van, ezt egészen addig képviselni fogjuk, amíg a parlament máshogy nem dönt. Utána vigyázzba állunk”.

Palkovics László miniszter, Lovász László MTA-elnök és Pálinkás József akadémikus, korábbi elnök a Magyar Tudományos Akadémia 191. közgyűlésén 2019 május 6-án
photo_camera Palkovics László miniszter, Lovász László MTA-elnök és Pálinkás József akadémikus, az MTA korábbi elnöke a Magyar Tudományos Akadémia 191. közgyűlésén 2019 május 6-án Fotó: Szigeti Tamás/ MTA

Lovász a kutatói hálózatról is döntő közgyűlést megnyitó köszöntőjében sorsdöntőnek nevezte az eseményt, ahol, mint mondta „a teljes magyar tudományosság jövőjét alapvetően meghatározó döntéseket kell meghoznunk”.

A világhírű magyar matematikus szerint ugyanis az „akadémiai kutatóhálózat nemzeti kincs. Olyan érték, amelynek egyben tartása mindannyiunk érdeke. Teljesítménye nemzetközi szinten is kiemelkedő, a ráfordított erőforrásokhoz viszonyítva pedig Európa élvonalában van. Meggyőződésem, hogy ez az eredmény az Akadémiának is köszönhető”. 

Palkovics a közgyűlés előtti órákban megjelent lapinterjújában úgy fogalmazott, hogy amennyiben az MTA közgyűlése nem fogadja el javaslatait az intézethálózat kiszervezéséről, a helyzetet a kormánynak kell megoldania úgy, hogy módosíttatja a Parlamenttel az MTA jogállásáról és működéséről rendelkező akadémiai törvényt.

Korábban az alábbi cikkeinkben foglalkoztunk az MTA vs. ITM vitával:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás