Namíbiában akkora szárazság van, hogy elkezdték elárverezni a vadállatokat

Namíbiát súlyos aszály sújtja: a január és március közötti esős időszak nem hozott elegendő vizet, a folyók kiszáradtak, Stanley Simataa tájékoztatási miniszter szerint ez az ország történetének legsúlyosabb vízhiányos időszaka. Az aszály ötszázezer ember élelmiszerellátását sodorta veszélybe, a kormány májusban szükségállapotot hirdetett a természeti csapásra hivatkozva. 

Saara Kuugongelwa-Amadhila miniszterelnök bejelentése szerint negyvenmillió dollárnyi összeget különítettek el a vízellátás biztosítására és a háziállatok mentésére, az elmúlt fél évben legalább hatvanezer háziállat pusztult el víz híján. Megérzik a hiányt a nemzeti parkokban őrzött védett fajok is, a károk enyhítésére és a zsúfoltság enyhítésére éppen ezért elefántárverést hirdettek, de kapható lesz zsiráf, valamint a párosujjú patások közé tartozó kudu és impala is. 

Afrikai elefántok NamíbiábanFotó: Didier Couvert & Muriel Moreau/Biosphoto

A tervek szerint Namíbia mintegy ezer állatot kínál majd eladásra, a tervezett 1,1 millió dolláros bevételt pedig a meglévő állomány ellátására fordítják majd. Romeo Muyunda, a környezetvédelmi minisztérium szóvivője szerint kilencven éve nem volt ilyen súlyos aszály az országban. 

Ha valaki kedvet kapott volna egy jó elefántra, siessen: a minisztérium lajstroma szerint közülük mindössze 28 kerül majd kalapács alá, emellett még bivalyt (600), vándorantilopot (150), nyársas antilopot (65), zsiráfot (60), jávorantilopot (35), impalát (20) és kudut (16) lehet vásárolni. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

Fűt-fát ígért a kampányban, de valóban környezetbarátabb és zöldebb lesz Budapest Karácsony Gergely alatt?

Még hivatalba sem lépett Budapest új főpolgármestere, legfontosabb kampányígéretei közül már kettő is veszélybe került. Úgy tűnik, a dugódíjat nem lesz olyan egyszerű bevezetni, mint elsőre tűnt, a Liget projekt építkezéseinek leállítása pedig elvben jól hangzott ugyan, de a gyakorlatban kivitelezhetetlennek bizonyulhat. Mit ígért Karácsony a kampányban, és mit sikerül vajon betartani?

A klímakatasztrófa is egy biznisz, ami tökéletesen illeszkedik a kapitalizmus logikájába

Azzal, hogy az éghajlatváltozás kiváltóiként az államközi testületek és a média is következetesen az emberiség egészére mutogat, nemcsak a valódi felelősök ússzák meg, hanem a hatékony óvintézkedések is elmaradnak. Minél súlyosabb a klímaválság, annál inkább megéri a klímakatasztrófába befektetni – állítják magyar és külföldi ökofilozófusok.