Donald Trump nem dől be a zöld propagandának, elkezdett műanyag szívószálat árulni a webshopjában

2019.07.24. · majom

Bár az Európai Unióban 2021-től betiltják az olyan egyszer használatos műanyagtermékeket, mint a szívószál, vagy a műanyag tányér és evőeszközök, és az USA-ban is több város elkezdte már tiltani a műanyag szívószálakat, van egy ember, aki nem adja meg magát a parasztvakító trendeknek: Donald J. Trump, az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke műanyag szívószálakat kezdett árusítani a hivatalos oldalán.

„A liberális papír szívószálak nem működnek. ÁLLJ TRUMP ELNÖK MELLÉ, és vegyél egy csomag újrahasznosítható szívószálat még ma!” – hirdeti a Trump-Pence 2020 kampány hivatalos webshopja a 15 dollárba (körülbelül 4385 forintba) kerülő tízes csomagot. Az újrahasznosítható szó ne tévesszen meg senkit, szinte minden műanyag újrahasznosítható, csak ahhoz szelektíven kell gyűjteni, és még úgy is csak több száz év múlva bomlik le.

photo_camera Fotó: shop.donaldjtrump.com

De mit tud ez a szívószál, hogy darabja majdnem 500 forintba kerül? Biszfenol A-mentes, persze, hiszen ez az egyik legtöbb betegséggel azonosított adalékanyag a műanyaggyártásban. Újrahasználható és újrahasznosítható, mint szinte minden műanyag termék. 23 centiméter hosszú, az elfér minden light kólás dobozban. Lézeresen rágravírozták, hogy TRUMP, hogy szürcsölés közben se felejtsék el az emberek, kire kell jövőre szavazni. És made in USA, nyilván.

Hogy mennyire a nép embere az elnök, azt a vásárlási kedv bizonyítja: Trump kampányfőnöke, Brad Parscale szerint három nap alatt 140 ezer szívószálat adtak el, ami több mint 200 ezer dolláros hozzájárulás a 2020-as kampányhoz, ráadásul a vásárlók több mint felét vadonatúj alacsony összegű donornak számítja be a kampánycsapat.

link Forrás

Trumpnak a múlt pénteki sajtótájékoztatóján tették fel a kérdést, hogy támogatja-e a műanyag szívószálak betiltását. Az elnök akkor így válaszolt: „Azt gondolom, hogy vannak nagyobb gondjaink a műanyag szívószálaknál. Tudja, érdekes dolog ez a műanyag szívószál, mert ez csak egy kis szívószál, de mi a helyzet a tányérokkal, a csomagolóanyaggal, és minden mással, ami sokkal nagyobb, és ugyanabból az anyagból van? Szóval érdekes ez a szívószál dolog. Mindenki a szívószálakra fókuszál.”

Ez a húzás igazából egyenes folytatása a Trump-szimpatizánsok körében tavaly elterjedt műanyagszívószál-szelfi mozgalomnak, aminek semmi más célja nem volt,  mint a másik oldal, a liberálisok orra alá dörgölni, hogy ők csak azért is azt használják, nem kell itt a zöld hippi hópihéskedés a fuldokló tengeri állatokról.

Azt még a környezetvédelmi szakértők is elismerik, hogy a műanyagszívószál-tilalom nem egy világmegváltó megoldás, hiszen a szívószálak az óceánokat borító műanyagszemét kevesebb mint 1 százalékáért felelnek, de mivel egy könnyen megfogható, hétköznapi használati tárgyról van szó, fontos kapudrogként funkcionálhatnak a tudatosabb műanyagmentes életmód felé.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás