Kiderült, hogy nem újrahasznosítható a McDonald's környezetbarátként hirdetett papír szívószála

2019.08.06. · tudomány

Míg az Európai Unióban 2021-ig kell a cégeknek valamilyen fenntartható megoldással helyettesíteni a műanyag szívószálakat, a McDonald's a brit és az ír piacon már 2018 ősze óta kísérletezik a helyettesítő termékekkel. Úgy tűnik, kevés sikerrel: a „környezetbarát” címkével ellátott papír szívószálakat nem lehet újrahasznosítani.

A BBC szerint a gyorsétteremlánc csak rontott a helyzeten azzal, hogy megadta magát a zöld mozgalomnak: a műanyag szívószálak – megfelelő szelektálás mellett – újrahasznosíthatók voltak, a papírból készült termékeket viszont csak a háztartási hulladékok közé lehet dobni használat után, mert ugyan az anyaguk alapján újrahasznosíthatók lennének, a vastagságuk miatt nem lehet feldolgozni őket a többi papírhulladékkal együtt.

A walesi Transcend Packaging által gyártott szívószálakat azért kellett megvastagítani, mert több vásárló jelezte, hogy a korábbi papír szívószálak egyszerűen eláztak és szétfoszlottak, mielőtt meg tudták volna inni, amit rendeltek. A cég szerint már dolgoznak a probléma megoldásán, így az ajánlás, miszerint az általános kukába kell dobni a szívószálakat, csak átmeneti jellegű.

link Forrás

A legkiábrándultabb fogyasztók már petíciót is írtak, hogy a lánc hozza vissza a műanyag szívószálakat – ezt a lap szerint már több mint 50 ezren alá is írták. A McDonald's éttermeiben 1,8 millió szívószálat használnak el naponta, így a környezetbarát papírra váltás óriási lépést jelentene az egyszer használatos műanyagok csökkentésére.

Az egyelőre a legtöbb étteremben, kávézóban és más helyeken kapható szívószálak általában polipropilén és polisztirén alapúak, amik újrahasznosítás nélkül több száz év alatt bomlanak csak le. Julian Kirby, a Föld Barátai környezetvédelmi hálózat műanyagügyi kampányfelelőse a BBC-nek azt mondta, „túl hosszú ideje vitázunk arról, hogy miként hasznosítsuk újra a hulladékot. Most már azon kellene gondolkodnunk, hogy hogyan kerüljük el a hulladék termelését. Az ajkaink például több millió éve hulladékmentes alternatívát jelentenek a szívószálakkal szemben.”

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás