Most halad el a Merkúr Föld és a Nap között, itt az élő közvetítés

2019.11.11. · tudomány

Legközelebb 2032-ben lesz olyan, mint ma. Keleti parti idő szerint hétfő reggel fél 8 után, magyar idő szerint délután fél kettő után a Merkúr megkezdte elhaladását a Föld és a Nap között. A tranzit közben a Földről nézve a Merkúrt még látni is lehet, amint egy apró pötty formájában áthalad a Nap előtt.

Az áthaladás 5 és fél órán át tart, így a földlakóknak rengeteg idejük van, hogy megfigyeljék a folyamatot. A legjobb rálátás Dél- és Észak-Amerikából nyílik, de Európa és Afrika is legalább részben bekapcsolódhat, nem úgy, mint Ázsia, ahonnan nézve a Nap nemigen mutatkozik a kérdéses időpontban.

Aki szeretné megnézni a tranzitot, ne felejtse el, hogy közvetlenül a Napba nézni nagyon veszélyes. Megfelelő felszerelés nélkül valószínűleg semmi nem is fog látszani, nem úgy, mint például egy napfogyatkozásnál. És a napfogyatkozásról megmaradt szemüveg nem számít profi felszerelésnek!

A NASA szerint a Merkúr még napnéző szemüveggel is nehezen észrevehető, annyira kicsi. Ezért kell teleszkóp vagy napszűrővel ellátott távcső a tanulmányozásához. De ha semmilyen felszerelés nincs a közeledben, és a helyi csillagászklub sincs nyitva, itt egy élő közvetítés a nagy elhaladásról:

link Forrás

A jelenség egy évszázadban nagyjából tizenháromszor fordul elő. A legutóbbi 2016 májusában történt, és így nézett ki:

link Forrás

A legközelebbi, 2032-es Merkúr-tranzit Ázsia, Európa, Afrika, Ausztrália és Dél-Amerika nagy részéről látható lesz, az észak-amerikaiaknak azonban 2049-ig kell várniuk a következő áthaladásra.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás