A háborúk és a konfliktusok képesek több mint a felét is elfüstölni egy-egy ország GDP-jének

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Ha nem lenne elég a koronavírus-járvány által okozott gazdasági válsághelyzet, ott vannak még a világ forrongó pontjain a háborúk és az állandósult konfliktushelyzetek, amik globálisan a világgazdasági teljesítmény akár 10 százalékát is elfüstölhetik az adott évben.

A Global Peace Index legutolsó jelentése, ami még a tavalyelőtti évet elemzi, a háborúzó, polgárháborúzó, mindennapos bűnözéstől sújtott vagy éppen diktatórikus rezsimek uralta országok GDP-jében mutatta ki a legnagyobb csökkenést.

A szíriai háború például az ország éves bruttó gazdasági termékének kétharmadát pusztította el tavaly. Az afgán és a közép-afrikai polgárháború is elviszi az ottani GDP közel felét, de Kim Dzsongun észak-koreai főparancsnok sztálinista diktatúrájának ballisztikusrakéta-mániája belekerül az ország gazdasági termelésének harmadába. Nicolás Maduro Venezuelája vagy a bűnözők fojtogatta közép-amerikai kisállamok gazdasága ugyanúgy megszenvedi az állandósult válsághelyzetet, mint az anarchiába süllyedt afrikai országoké vagy a proxi- és nyílt háborúkat folytató államoké.

Illusztráció: Tóth Róbert Jónás

Hogy az elmúlt tizen-egynéhány évben hány billió dollárba kerültek a válságövezetek a világgazdaságnak, arról az alábbi történeti ábra mesél:

Grafika: Tóth Róbert Jónás

Azt, hogy régiónként hogyan alakulnak a gazdasági veszteségek, hol mennyit költenek hadseregre vagy belbiztonságra, illetve hol mennyibe kerül a bűnözési hullám, az alábbi ábra mutatja:

Grafika: Tóth Róbert Jónás
Magyarországon nincs még egy olyan újság, mint a Qubit. De ahhoz, hogy továbbra is lehessen, arra kérjük kedves olvasóinkat, hogy támogassátok erőfeszítéseinket egyszeri vagy rendszeres adománnyal, és járuljatok hozzá, hogy a Qubit még alaposabb, még hitelesebb, még tudományosabb tudjon lenni.
Támogasd a Qubit munkáját – nekünk minden segítség számít!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: