A háborúk és a konfliktusok képesek több mint a felét is elfüstölni egy-egy ország GDP-jének

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Ha nem lenne elég a koronavírus-járvány által okozott gazdasági válsághelyzet, ott vannak még a világ forrongó pontjain a háborúk és az állandósult konfliktushelyzetek, amik globálisan a világgazdasági teljesítmény akár 10 százalékát is elfüstölhetik az adott évben.

A Global Peace Index legutolsó jelentése, ami még a tavalyelőtti évet elemzi, a háborúzó, polgárháborúzó, mindennapos bűnözéstől sújtott vagy éppen diktatórikus rezsimek uralta országok GDP-jében mutatta ki a legnagyobb csökkenést.

A szíriai háború például az ország éves bruttó gazdasági termékének kétharmadát pusztította el tavaly. Az afgán és a közép-afrikai polgárháború is elviszi az ottani GDP közel felét, de Kim Dzsongun észak-koreai főparancsnok sztálinista diktatúrájának ballisztikusrakéta-mániája belekerül az ország gazdasági termelésének harmadába. Nicolás Maduro Venezuelája vagy a bűnözők fojtogatta közép-amerikai kisállamok gazdasága ugyanúgy megszenvedi az állandósult válsághelyzetet, mint az anarchiába süllyedt afrikai országoké vagy a proxi- és nyílt háborúkat folytató államoké.

Illusztráció: Tóth Róbert Jónás

Hogy az elmúlt tizen-egynéhány évben hány billió dollárba kerültek a válságövezetek a világgazdaságnak, arról az alábbi történeti ábra mesél:

Grafika: Tóth Róbert Jónás

Azt, hogy régiónként hogyan alakulnak a gazdasági veszteségek, hol mennyit költenek hadseregre vagy belbiztonságra, illetve hol mennyibe kerül a bűnözési hullám, az alábbi ábra mutatja:

Grafika: Tóth Róbert Jónás
Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: