Hol élnek a koronavírustól leginkább veszélyeztetett emberek Magyarországon és Európában?

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Most, hogy az ismert koronavírus-fertőzöttek száma világszerte lassan eléri az egymilliót, fontos kérdés, hol élnek azok az emberek, akikre nézve a legnagyobb kockázatot jelenti a COVID-19. 2019-ben az EU lakosságának 20,3 százalékát tették ki a 65 év felettiek, azaz a koronavírus-járványtól leginkább veszélyeztetett populáció. Ez 2,9 százalékponttal több, mint 10 évvel korábban.

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat által csütörtökön közzétett adatok szerint az idősek hányada Olaszországban (22,8 százalék), Görögországban (22 százalék), Portugáliában és Finnországban (21,8 százalék), majd Németországban (21,5 százalék) a legnagyobb. Magyarországon 2019-ben 19,3 százalékot tett ki a 65 év fölöttiek aránya a teljes populációban. A legkevesebb 65 év fölötti Írországban (14,1 százalék) és Luxemburgban (14,4 százalék) él.

Regionális szintre bontva a németországi Chemnitzben, az olaszországi Liguriában és a görögországi Ipeirosban él a legtöbb idős. Régiókra bontva így fest a 65 év felettiek aránya Európában:

Azok a területek, ahol sok idős lakik, több esetben egybeesnek a járványgócokkal, tagadhatatlan ez az összefüggés például Spanyolország északnyugati részén, ahol először kezdtek el szaporodni a fertőzéses esetek március elején, illetve Észak-Olaszországban. A keserves olasz járványhelyzet egyik fő okának épp az idősek nagy arányát, illetve azoknak a háztartásoknak a nagy számát tartják, ahol idősek és (munkába ingázó) fiatalok együtt élnek.

A KSH adataiban látható, hogy Magyarországon is vannak járások, ahol az olasz országos átlaghoz hasonló az idősek aránya, illetve szembetűnő, hogy a budapesti kerületek is eltérő mértékben veszélyeztetettek. 

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: