A szennyvízből gyorsan kimutatható, ha egy területen megjelenik a koronavírus

2020.04.04. · tudomány

Világszerte több kutatócsoport kezdte vizsgálni a szennyvizet, hogy az alapján becsüljék meg a koronavírus-fertőzések mértékét egy közösségen belül. A kutatók szerint a szennyvízből azt is ki lehet majd mutatni, ha egy adott területen később újra megjelenik a vírus. Hollandiában, Svédországban és az Egyesült Államokban már sikeresen kimutatták a SARS-CoV-2 vírus nyomait a csatornarendszerből vett mintákban, ahová a székleten és vizeleten keresztül kerül be a koronavírus.

Egy szennyvíztisztító telephez több mint egymillió ember háztartásából kerül szennyvíz, így nagyobb mintában vizsgálható a fertőzöttek száma, mint a korlátozott tesztek alapján – mondta a Nature-nek Gertjan Medema, a hollandiai KWR Vízkutató Intézet mikrobiológusa, aki az országban elsőként fedezte fel a vírus genetikai örökítőanyagát a szennyvízben. Medema szerint a kutatásaikból kiderül, hogy az egészségügyi szervezetek csak a jéghegy csúcsát látják a vírus terjedését illetően.

Ahhoz, hogy számszerűsíteni lehessen az adott populáción belüli fertőzés mértékét, a kutatók szerint még rá kell jönni, hogy pontosan mennyi örökítőanyag (RNS) kerül a székletbe, hogy a szennyvízben talált mennyiségből következtetni tudjanak a fertőzöttek számára. Az ilyen típusú kutatásokat azonban nemcsak az egyetemi és állami kutatóközpontok leállása hátráltatja, hanem a reagens anyagok limitált száma is, ezeket ugyanis a klinikai teszteknél is használják. „Nem akarunk globális hiányhoz hozzájárulni” – mondta Kyle Bibby, az Indiana állambeli Notre Dame Egyetem környezetmérnöke.

Szennyvízminták vizsgálata egy bordeaux-i laborban
photo_camera Szennyvízminták vizsgálata egy bordeaux-i laborban Fotó: DERRICK CEYRAC/AFP

A valós idejű mérések hatékonyságánál azonban biztosabbnak tűnik, hogy a járvány lecsengésével a fertőzés újbóli megjelenésének jelzésére hasznos eszköz lehet a szennyvíz elemzése. A holland közegészségügyi intézet járványügyi szakértője szerint korábban norovírusok, poliovírusok és kanyaróvírusok esetében már sikerrel jelezték a fertőzések felbukkanását, és az intézet kutatói négy nappal az első hollandiai koronavírusos eset észlelése után a SARS-CoV-2 nyomait is kimutatták az amszterdami Schiphol repülőtérről származó szennyvízben. A kutatók országosan 24 további helyszínen terveznek mintavételi pontokat létesíteni.

Azt már korábban felfedezték, hogy a székletben a megfertőződés utáni három napon belül kimutatható a SARS-CoV-2, tehát sokkal rövidebb idő alatt, mint hogy a koronavírusos tünetek jelentkeznének. A szennyvízben található vírusnyomok elemzésével így a járvány helyi terjedésének korai szakaszában észlelhetik a vírus megjelenését a közösségben, és a tömeges fertőzések előtt meghozhatják a szükséges lépéseket, például a kijárási tilalmat. „Hét vagy tíz nap sokat számít ebben a járványban” – mondta Tamar Kohn, Svájc szövetségi technológiai intézetének virológusa.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás