Egy friss kutatás szerint a betegség első hetében lehet a legfertőzőbb az új koronavírus

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Egy, a Nature-ben frissen megjelent tanulmány szerint a COVID-19 a betegség első hetében terjed a legkönnyebben, legalábbis ekkor mérték a legnagyobb vírusmennyiséget a torokban és a tüdőből vett mintákban. A vírus az első tünetek megjelenése utáni ötödik napig szaporodott a leggyorsabban.

A kutatók kilenc német beteg mintáit vizsgálták, arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan alakulnak a vírusszámok a betegség két hete alatt. Arra jutottak, hogy az első hét számít kritikus időszaknak, de két hét után is kimutatható volt még a SARS-CoV-2 a betegek szervezetében, még a tünetek megszűnése után is.

A vírust a virológusoknak nyálban és köpetben is sikerült kimutatniuk, székletben nem, a kilenc vizsgált beteg közül egyetlen esetben sem találtak vírust a vérben és a vizeletben sem. Miután kis mintáról van szó, messzemenő következtetéseket nem lehet levonni a tanulmányból, az azonban kiderült belőle, hogy a SARS-CoV-2 elsősorban a torokban és a tüdőben tenyészik, és leginkább a betegség elején fertőz.

Nem árt a maszk

A kutatók viszonylag enyhe lefolyású eseteket vizsgáltak, szerintük a betegség egy egyszerű felső légúti megbetegedésként is jelentkezhet, nem jár szükségszerűen életveszélyes tünetekkel. A mostani német kutatás megerősíti egy korábbi szingapúri kutatás eredményeit, amelyben szintén az első héten mértek kiemelkedően magas vírusszámot a torokváladékban. 

A kutatók szerint az eredmények arra mutatnak, hogy mégiscsak érdemes arcmaszkot viselni, ha az ember elmegy otthonról: ha már megfertőződött, ez gátat vethet a cseppfertőzéssel terjedő vírusfertőzésnek, ezt nevezte a védekezés egyik legfontosabb fegyverének a kínai járványügy feje is. Az általános tanács azonban továbbra is az, hogy ha az ember teheti, maradjon otthon, ha pedig betegnek érzi magát, végképp ne menjen el hazulról. 

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: