Egy friss kutatás szerint a betegség első hetében lehet a legfertőzőbb az új koronavírus

2020.04.02. · tudomány

Egy, a Nature-ben frissen megjelent tanulmány szerint a COVID-19 a betegség első hetében terjed a legkönnyebben, legalábbis ekkor mérték a legnagyobb vírusmennyiséget a torokban és a tüdőből vett mintákban. A vírus az első tünetek megjelenése utáni ötödik napig szaporodott a leggyorsabban.

A kutatók kilenc német beteg mintáit vizsgálták, arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan alakulnak a vírusszámok a betegség két hete alatt. Arra jutottak, hogy az első hét számít kritikus időszaknak, de két hét után is kimutatható volt még a SARS-CoV-2 a betegek szervezetében, még a tünetek megszűnése után is.

A vírust a virológusoknak nyálban és köpetben is sikerült kimutatniuk, székletben nem, a kilenc vizsgált beteg közül egyetlen esetben sem találtak vírust a vérben és a vizeletben sem. Miután kis mintáról van szó, messzemenő következtetéseket nem lehet levonni a tanulmányból, az azonban kiderült belőle, hogy a SARS-CoV-2 elsősorban a torokban és a tüdőben tenyészik, és leginkább a betegség elején fertőz.

Nem árt a maszk

A kutatók viszonylag enyhe lefolyású eseteket vizsgáltak, szerintük a betegség egy egyszerű felső légúti megbetegedésként is jelentkezhet, nem jár szükségszerűen életveszélyes tünetekkel. A mostani német kutatás megerősíti egy korábbi szingapúri kutatás eredményeit, amelyben szintén az első héten mértek kiemelkedően magas vírusszámot a torokváladékban. 

A kutatók szerint az eredmények arra mutatnak, hogy mégiscsak érdemes arcmaszkot viselni, ha az ember elmegy otthonról: ha már megfertőződött, ez gátat vethet a cseppfertőzéssel terjedő vírusfertőzésnek, ezt nevezte a védekezés egyik legfontosabb fegyverének a kínai járványügy feje is. Az általános tanács azonban továbbra is az, hogy ha az ember teheti, maradjon otthon, ha pedig betegnek érzi magát, végképp ne menjen el hazulról. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás