A nőket és a fiatalokat érinti a legsúlyosabban a koronavírus-válság egy új tanulmány szerint

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

A brit Pénzügykutató Intézet (Institute of Fiscal Studies, IFS) tanulmánya szerint a jellemzően a szabadidő, a kiskereskedelem és a vendéglátás területén dolgozó 25 évnél fiatalabb munkavállalók sínylik meg leginkább a Covid-19-járvány miatt bevezetett korlátozásokat – számolt be róla a BBC.

Hasonlóan bajban vannak azok a fiatalok is, akik felsőoktatási tanulmányaik befejezése után hagyományosan szeptemberben kerülnének a munkaerőpiacra. Az IFS prognózisa szerint nekik a korábbiaknál is szerényebb esélyük lesz elhelyezkedni. 

Az elemzés azt is megállapította, hogy a járvány negatív hatással van a nők jövedelmére, mivel Angliában, akárcsak Európa legtöbb országában, a valós társadalmi arányuknál jóval nagyobb a nők foglalkoztatottsága a COVID-19 következtében csőd szélére került szektorokban.

Fiatal nő Londonban március 20-ánFotó: WIktor Szymanowicz/NurPhoto via AFP

A GfK piackutató március közepén és március végén is megkérdezte az embereket Angliában arról, hogy vélekednek személyes pénzügyeikről és az általános gazdasági helyzetről.

A válaszok összesítéséből és kiértékeléséből kiderül, hogy a megkérdezettek egyértelműen negatív tendenciákra számítanak az elkövetkező 12 hónapban.

És bár a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal magasabb volt márciusban az Egyesült Királyságban mint az előző év ugyanezen időszakában, a piaci elemzők szerint a közeljövőben nem várható további emelkedés, sőt a fogyasztók a gazdaság  jelenlegi bizonytalan időszakában csak a legszükségesebbekre korlátozzák kiadásaikat.

A brit munkaügyi tárca előrejelzései szerint az említett szektorokban a kisvállalkozások ötöde jelenthet csődöt még áprilisban, még akkor is, ha brit kormány már eddig is 950 ezer munkavállaló esetében vállalta át a bérköltségek jelentős részét, és a továbbiakban legalább heti 100 ezer ilyen kérelem beérkezésére számítanak.   

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Kapcsolódó korábbi cikkeink: