A NASA-t a koronavírus sem riasztja el attól, hogy saját erőből küldjön embert a Nemzetközi Űrállomásra

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Az Egyesült Államokban egyre kontrollálhatatlanabbnak tűnő járványhelyzet ellenére egyelőre úgy tűnik, az Amerikai Űrhivatalnak esze ágában sincs elhalasztani májusra tervezett küldetését. A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tervezett űrutazás során két amerikai asztronautát, Doug Hurley-t és Bob Behnkent küldenék az ISS-re. A küldetésben a legnagyobb fegyvertény az lenne, hogy mindehhez a NASA szakemberei nem vennének igénybe nemzetközi segítséget.

Az amerikaiak ugyanis saját erőből, az Elon Musk-féle SpaceX bevonásával oldanák meg az űrutazást. Az asztronautákat ezúttal a SpaceX Crew Dragon kapszulájában, a cég Falcon 9 rakétájával juttatnák el az ISS-re. Noha Musk cégénél már május elejére szerették volna betervezni a kilövést, szakértők szerint ha megtörténik, valószínűleg csak május végén. A felszállást a floridai Kennedy Űrközpontból tervezik, és bár sokan értetlenül állnak az előtt, hogy a NASA a COVID-19-járvány kellős közepén ilyen nagy szabású attrakcióra készül, az űrhivatal állítja, hogy minden előkészületet megtesz annak érdekében, hogy a járvány terjedésének a megfékezésére tett kísérletek összhangban legyenek az amerikai űrmisszió nyélbe ütésével.

A Crew Dragon Demo-2, amelyben a SpaceX amerikai asztronautákat juttatna az ISS-reFotó: Wikimedia Commons

Bár erre még nem született hivatalos protokoll, szakértők szerint a kilövés környékét és az oda vezető utakat ezúttal minden valószínűség szerint lezárják majd, és a történelmi pillanatot, akárcsak egy üres nézőtér előtt zajló sporteseményt, csak képernyőkön lehet majd követni. 

A NASA korábban már két űrközpontjából (Ames Kutatóközpont, Marshall Űrrepülési Központ) is jelentett koronavírusos eseteket, így ezeknél a „küldetésekhez elengedhetetlen” személyzeten túl mindenkinek kötelező távmunkát írtak elő. Az emberes küldetéseket irányító Johnson Űrközpontban azonban egyelőre alacsonyabb fokozatú riasztás van érvényben, így csak ajánlják a távmunkát.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: