Megkezdi a COVID-19 elleni lehetséges vakcina gyártását az AstraZeneca

2020.06.05. · gazdaság

Kétmilliárd adag koronavírus-fertőzés elleni oltóanyag gyártását kezdjük a következő napokban – nyilatkozta a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár vezérigazgatója, Pascal Soirot a BBC-nek. A gyártást annak ellenére indítják el, hogy a klinikai tesztek még folynak, viszont ha a vakcina hatásosnak bizonyul, fontos, hogy megfelelő mennyiségben elérhető legyen.

Soirot beszámolt arról, hogy az oltóanyag fejlesztése és tesztelése ugyan még tart az Oxfordi Egyetem laboratóriumaiban, de az AstraZeneca már a végleges eredmények előtt megkezdi a vakcinagyártást Indiában, a világ egyik legnagyobb vakcina-előállítójának számító Serum Institute of India (SII) üzemeiben.

„Azért kezdjük meg már most a gyártást, hogy a vakcinák azonnal rendelkezésre álljanak, amikor a tesztek várhatóan pozitív eredményei megérkeznek” – mondta Soriot, aki szerint a lépés természetesen jelentős pénzügyi kockázatokkal jár, de a cég vállalja a rizikót.

Fantáziarajz a vakcináról
photo_camera Fantáziarajz a vakcináról Fotó: GARO/Phanie via AFP

A vakcinával az AstraZeneca Soriot szerint nem kíván extraprofitot termelni.

A brit-svéd gyógyszergyár a Bill és Melinda Gates Alapítvánnyal csütörtökön megkötött 750 millió dolláros támogatási szerződés aláírása után vállalta azt is, hogy a legyártott oltóanyagmennyiség felét az alacsony és közepes jövedelmű országokba szállítják majd.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás