Csekély a fertőzésveszély az edzőtermekben norvég epidemiológusok szerint

2020.06.29. · tudomány

Az új koronavírus átvitelének kockázatait elemző friss, de még el nem bírált norvég tanulmány szerint az edzőtermekbe járók megfertőződése nem valószínűbb, mint azoké, akik nem járnak ilyen helyekre edzeni. A Science által ismertetett, eredetileg a MedRxiv preprint folyóiratban megjelent kutatás eredményei alapján Norvégia újra megfontolja a termek megnyitását.

Mette Kalager, az Oslói Egyetem klinikai epidemiológusa kollégáival májusban és júniusban 4 ezer önkéntes segítségével vizsgálta, hogy az edzőtermek látogatása miféle kockázatokkal jár. Bár a február óta a 8309 megerősített esetet és 235 COVID-19 okozta halálesetet regisztráló Norvégiában mindmáig nem lehettek nyitva az edzőtermek, a kutatók lehetőséget kaptak arra, hogy 5 oslói intézményt kinyissanak számukra.

A szigorú higiéniai és távolságtartási szabályok betartásával ezekben az edzőtermekben az önkéntesek egyik fele csak egymással és a személyzettel találkozhatott. A tréningezők több mint 80 százaléka hetente legalább két alkalommal, 40 százalékuk pedig hatszor járt le edzeni a két hetes vizsgálati időszak alatt. A kontrollcsoportba tartozók viszont egyáltalán nem jártak el az edzőtermekbe miközben a mindennapi életüket a szokásos módon folytathatták. Két hét elteltével mindkét csoportot PCR-tesztnek vetették alá a SARS-CoC-2 vírus aktuális jelenlétét vizsgálva a szervezetükben.

Távolságtartás a kaliforniai Redondo Beach egyik edzőtermében június 15-én
photo_camera Távolságtartás a kaliforniai Redondo Beach egyik edzőtermében június 15-én Fotó: FREDERIC J. BROWN/AFP

Az 1868 fős kontrollcsoport minden tagja negatív eredményt produkált, míg az edzőterembe engedett 1896 önkéntes közül egy lett pozitív. Mint a kontaktus kutatás nyomán kiderült, az egyetlen fertőzött személy sem az edzések, hanem egy kórházi látogatása alkalmával szerezte be a kórokozót.

A Science által megkérdezett független szakértők szerint az oslói kutatás eredménye nem azt jelenti, hogy az edzőtermek biztonságosak. Darren Dahly, a Cork University College epidemiológusa szerint a vizsgálat heteiben Oslóban naponta csak néhány új esetre derült fény, a legmagasabb fertőzésszám 24 volt naponta. Ez azt jelenti, hogy a kutatásban részt vevők nagyon alacsony kockázatnak voltak kitéve ahhoz, hogy értelmezhető különbséget mutathassanak ki a két csoport között.

Emily Smith, a George Washington University epidemiológusa egyetértett kollégájával, mondván hogy a vizsgálatban szereplők közül senki sem volt beteg az alatt az idő alatt, amikor edzőterembe ment. Így szerinte nem tudni, hogy mi történik akkor, ha egy tünetmentes vagy enyhe tünetekkel bíró COVID-19 beteg edz egy légtérben egészségesekkel, illetve megosztja velük az öltözőket.

A vizsgálatot végző Kalager a Science szerint egyetért azzal, hogy az általuk publikált eredmények nem érvényesek olyan helyeken mint például az amerikai Arizona, ahol a COVID-19 gyakorisága nagyságrenddel nagyobb, mint Oslóban volt. A norvégiaihoz hasonlóan alacsony új esetszámot mutató régiókban ugyanakkor szerinte igenis biztonságosan látogathatóak az edzőtermek, természetesen a szigorúan betartott és betartatott egészségügyi, tisztasági és távolságtartási szabályok érvényesítése mellett.

Kalager és munkatársai a következőkben folytatják a kutatásokat az újra megnyíló oslói edzőtermekben még több önkéntes bevonásával, így nyerve bizonyságot foganatosított biztonsági előírások hatékonyságáról.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás