Valós időben mérhetővé teszik a világ teljes szén-dioxid-kibocsátását

2020.08.07. · TECH

Okos algoritmusok és műholdak felhasználásával az eddigi becslések helyett jövőre már pontos adatokat szolgáltat a Föld légkörébe kerülő szén-dioxid kibocsátásáról a Climate TRACE (Tracking Real-Time Atmospheric Carbon Emissions - Légkörbe Kerülő Szén-dioxid Valós Idejű Nyomon Követése) nevű, non-profit szervezetekből álló csoport – írta a Vox magazin.

A céldátum 2021 novembere, ugyanis a koronavírus-járvány miatt egy évvel eltolva akkor rendezik meg az ENSZ következő klímakonferenciáját. Ha a koalíciónak sikerülne megvalósítania a valós idejű adatszolgáltatást, az új irányokat adhatna a COP26 klímacsúcsnak, és megváltoztathatná az egyes országok erőviszonyait a „ki, mekkora kibocsátó?” kérdéskörben.

„Jelenleg a legtöbb ország nem tudja, honnan származik a szén-dioxid-kibocsátás legnagyobb része. Még az olyan fejlett gazdaságokban is, mint az Egyesült Államok, számos szektorban csak becslések léteznek” – mondta Kelly Sims Gallagher, a Tufts Egyetem Fletcher intézetének energiával és környezetpolitikával foglalkozó professzora a Voxnak. A pontos információk hiányában azonban lehetetlen „okos és hatékony politikai megoldásokat kidolgozni a kibocsátás csökkentésére”, és követhetetlen, hogy történt-e bármilyen haladás a célok felé, tette hozzá a professzor.

A minőségi adatok hiánya a kibocsátási kvótákban való megállapodást is megnehezíti. „Frusztráló, hogy az ENSZ éghajlat-változási keretegyezménye (United Nations Framework Convention on Climate Change, UNFCCC, rövidebben FCCC) elfogadása után közel három évtizeddel még mindig nincsenek minden országban friss, átfogó és konzisztens nyilvántartások az üvegházhatású gázok kibocsátásáról” – mondta Taryn Fransen, a Világ Erőforrásai Intézet washingtoni székhelyű nonprofit szervezet munkatársa.

Kína például néhány hónappal a COP22 marokkói klímakonferencia előtt tette közzé, hogy 17 százalékkal alulbecsülte az elégetett szén mennyiségét – ez további egymilliárd tonnányi üvegházhatású gáz légkörbe kerülését jelentette, ami Németország teljes energiaszektorának kibocsátásával egyezik meg.

Hajómotorokat, biomasszát, mezőgazdaságot monitoroznak

Erre jelenthet megoldást a Climate TRACE, amelynek története akkor kezdődött, amikor tavaly egy amerikai nonprofit szervezet, a WattTime és a brit Carbon Tracker 1,7 millió dolláros támogatást nyert a Google filantróp szervezetétől, a Google.org-tól, hogy műholdas adatok és okos algoritmusok segítségével valós időben nyomon kövessék az erőművek kibocsátását a Földön. A Google.org-nak annyira megtetszett a projekt, hogy egész csapatot küldtek a nonprofit szervezetek megsegítésére.

Ezt követően Al Gore volt amerikai alelnök és klímaaktivista is felkarolta a projektet, és számos szervezet csatlakozott a jelenleg kilenc tagból álló kezdeményezéshez. Az OceanMind például eredetileg különféle szenzorokkal az illegális halászat mértékét mérte fel valós időben a világtengereken, mára viszont a hajók mozgása és a hajómotorok specifikációi alapján képes azt is mérni, mennyi üvegházhatású gázt bocsátanak ki ezek a járművek. A Carbon Tracker gépi tanulást és műholdas adatokat használva előre jelzi a világ erőműveinek energiafelhasználását, a CarbonPlan ugyancsak műholdas adatokkal a biomasszában végbemenő változásokat követi, míg a Hudson Carbon a mezőgazdasági kibocsátást monitorozza.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás