Soha nem látott mértékben esik vissza idén a szén-dioxid-kibocsátás

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

8 százalékkal csökken 2020-ban a globális szén-dioxid-kibocsátás, aminek elsődleges okát a világjárvány miatti korlátozások jelentik – írta előrejelzésében a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). 

A csökkenés várható mértéke rekordnak számít: kétszer akkora, mint a második világháború óta mért összes kibocsátáscsökkenés, és hatszor nagyobb, mint az előző rekord, amelyet a gazdasági válság idején, 2009-ben regisztráltak: az akkori 0,4 gigatonnás csökkenés helyett most 2,6 gigatonnás a visszaesés várható mértéke. Magától értetődően ez azt is jelenti, hogy az elmúlt 10 évben még sosem volt ilyen alacsony a kibocsátás.

A villamosáram iránti globális igény 2020-ban 5 százalékkal fog csökkenni az előző évhez képest – ilyen visszaesést az 1929-es nagy világgazdasági válság óta nem mértek. A hétköznapi áramfogyasztás jelenleg a normál vasárnapi fogyasztással egyezik – írta az év első száz napjának adataiból dolgozó szervezet.

Az energiacégek válsága közepette – a szén iránti igény csaknem 8 százalékkal, az olaj kereslete majdnem 5 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest – egyedül a megújuló forrásból származó energia iránt nőtt a kereslet.

Az előrejelzés szerint az alacsony kibocsátással járó források 2020-ban eddig soha nem látott részesedést, 40 százalékot szereznek a globális árampiacon.

A szennyezés és a kibocsátás csökkenését az utazási korlátozások és a cégek működésének felfüggesztése vezérli, az IEA szerint azonban semmi ok az ünneplésre, a légköri szén-dioxid-szint csökkenését ugyanis nem a gazdaság leállításával kellene elérni. Ehelyett azt ajánlják a döntéshozóknak, hogy gazdasági ösztönző csomagjaik részeként a zöld ipari megoldásokat támogassák.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: