Egy nő 56 embert fertőzött meg a Starbucksban, de a maszkot viselő dolgozók megúszták az esetet

2020.08.25. · koronavírus

Augusztus 8-án kisebb járványgóc alakult ki a dél-koreai Phadzsu városában, miután egy nő 56 másik embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 koronavírussal a helyi Starbucksban. A rosszul szellőző, ellenben erősen légkondicionált helyiségben éppen egy klímaberendezéshez közel foglalt helyet a fertőzött nő, így a száján át távozó aeroszol részecskék a levegőben terjedhettek.

A párás, meleg időben sokan nem viseltek arcvédő maszkot a kávézóban, így a fertőzöttek is közülük kerültek ki. A koronavírusos nővel leginkább a négyfős személyzet vette fel a kontaktust az ott tartózkodása alatt, de egyikük sem kapta el a vírust, feltehetően azért, mert mind a négyen maszkot viseltek. A szakértők szerint ezért leginkább az olyan zárt terek jelentenek veszélyt a járványban, ahol az étel- és italfogyasztás miatt nem lehetséges a folyamatos maszkviselés.

„Ez az eset nagyon jól illusztrálja, milyen fontos szerepet játszanak a maszkok. Száz százalékos védelmet ugyan nem nyújthatnak, de nincs olyan elérhető eszköz, ami hatékonyabban védene a vírus ellen” – mondta a Bloombergnek a koreai Cshangvon Fatima Kórház fertőző betegségekkel foglalkozó szakorvosa, Ma Szang Hjuk. A phadzsui szuperfertőzés az egyik legfontosabb esettanulmány lehet a járvány történetében, amelynek vizsgálatával új védelmi stratégiákat építhetnek majd ki az epidemiológusok – véli Arnold Bosman, a járványvédelmi eszközöket fejlesztő holland cég, a Transmissible BV igazgatója.

Mivel az esetet napokkal később több kisebb kávéházi fertőzés követte, Szöulban és környékén mindenkinek kötelezővé tették a kül- és beltéri maszkviselést. A kormány továbbá új korlátozásokat vezetett be, és elrendelte a legnagyobb fertőzési kockázattal járó helyek, így például a szórakozóhelyek, az internetkávézók vagy a svédasztalos éttermek ideiglenes bezárását. A kávézók és az éttermek egyelőre nyitva maradhatnak.

Több kávé, több fertőzés

A koreai szakértők szerint azonban a gyakran rosszul szellőző kávézókat is magas kockázatúnak kellene sorolni – egy 2018-as felmérés szerint Dél-Koreában egy ember átlagosan 353 csésze kávét iszik meg évente, ami közel háromszorosa a globális átlagnak (132). A 2019-es adatok alapján több mint 93 ezer kávézó van az országban, és ebből 42 600 Szöulban és agglomerációjában.

Közgazdászok arra figyelmeztettek, hogy korlátozások esetén a kisebb kávézók üzemeltetőit illene kisegítenie az államnak, hiszen míg a nagy láncok gond nélkül tudják csökkenteni az ülőhelyek számát, a kisebb kávézókban ez nem kivitelezhető.

Dél-Koreában augusztus 12. és 24. között az ötszörösére nőtt az aktív koronavírusos esetek száma, a legutóbbi adatok szerint 3137 fertőzött van az országban – utoljára április 9-én volt ilyen magas az aktív esetek száma.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás