Zombitüzeket éltet a klímaváltozás Szibériában

2020.09.28. · tudomány

Az Oroszországhoz tartozó Altaji határterület Sipunovói járásának természetvédelmi területeit pusztító különleges erdőtüzekről számolt be helyi riportjában a Japan Times.

A japán lap tudósítói a helyiekből verbuválódott, és a Greenpeace szakemberei által kiképzett aktivistákat kísérték el a Novoszibirszk városától mintegy 170 kilométerre délre található védett tajgába, ahol évek óta jelentős gondot okoz a tőzeglápok kigyulladása és az általuk okozott erdőtüzek pusztítása.

A riport szerint a helyiek azért alakítottak önkéntes tűzoltóbrigádokat, mert a hatóságok az elmúlt években nem vették komolyan a problémát, holott az elmúlt fél évtizedben riasztóan nőtt a tőzeglápokban kialakuló úgynevezett zombitüzek előfordulásának gyakorisága. A beszámoló szerint a hatóságok csak azután küldtek ki a tőzeglápjairól ismert területre hivatásos tűzoltókat, miután az aktivisták Moszkvából kértek segítséget.

A japán lap helyszíni riportja szerint a tőzeglápok azért veszélyes forrásai az erdő- és bozóttüzeknek, mert a globális klímaváltozás hatására egyre melegebb napok miatt a felszín alatt az oltás után sem hűl 40 Celsius-fok alá a tőzeg, így ezen a hőfokon elég egy szikra és bármikor lángra lobbanhat a felszín feletti környező növényzet. Ha nem sikerül megfelelően lehűteni a tőzeget, akkor a tűzfészkek zombiként túlélik a hűvösebb napokat – innen az elnevezésük is.

A Greenpeace önkéntesei és a helyi tűzoltók oltanak egy zombitüzet szeptember 11-én Sipunovo közelében 170 kilométerre Novoszibirszktől
photo_camera A Greenpeace önkéntesei és a helyi tűzoltók oltanak egy zombitüzet szeptember 11-én Sipunovo közelében 170 kilométerre Novoszibirszktől Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Idén nyáron egyébként 30 Celsius-fok fölötti rekordmelegeket regisztráltak a meteorológusok szerte Szibériában – júniusban például már 38 Celsius-fokot az Északi-sarkkörtől északra fekvő, általában télen-nyáron fagyos Verhojanszk városában. Az erdő-és bozóttüzek pedig több mint 9 millió hektáron égtek Oroszországnak ezen a részén – közel akkora területen, mint Portugália.

Az Európai Unió műholdas Copernicus Légköri Monitoring Rendszerének (CAMS) szeptember eleji jelentése szerint idén júniustól közel 100 nagy kiterjedésű erdőtűz égett, illetve ég az Északi-sarkkör vidékén Kanadától Szibériáig. A tüzek nyomán a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyisége mostanra elérte a 31 megatonnát, ami megfelel Kuba vagy Tunézia egész évi kibocsátásának.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás