Már csak négy európai ország van talpon a járványban, Magyarország nincs köztük

2020.10.07. · koronavírus

Csupán négy európai ország van, ahol kézben tartják a járványt – írta a héten a CNN az európai járványügyi központ, az ECDC által meghatározott küszöbértékre hivatkozva. Eszerint akkor nevezhető kontrolláltnak a járványhelyzet, ha százezer lakosra legfeljebb húsz eset jut a hétnapos mozgóátlagot tekintve. Ennek csak Németországban, Finnországban, Cipruson és Norvégiában sikerült alatta maradni a hétfői adatok szerint. A skála másik végén Csehország, Hollandia és Franciaország van, ebben a sorrendben.

A kelet-közép-európai régióban a visegrádi négyek, valamint Ukrajna, Moldova és a nyugat-balkáni országok a legfertőzöttebbek az október 7-i adatok alapján. Szinte mindenhol új csúcsokat ért el a járványgörbe, még nyugati szomszédainknál is meghaladja az új esetek száma a tavaszi első hullámban tapasztalt értékeket.

Délen, a horvátoknál hullámvasúton a járványgörbe, Szerbiában pedig a harmadik hullámra készülnek. Romániában egy visszaesést követően újból erőre kapott a járvány, Ukrajnában pedig folyamatosan emelkednek az esetszámok.

Az alábbi térképen jól látható, hogy szeptemberben berobbant a második hullám, a járványgörbe mindenhol elkezdett felfelé ívelni, vagy – ahogy a cseheknél, a szlovákoknál és nálunk – egyenesen kilőtt.

Ha az összes igazolt fertőzött számához viszonyítjuk a jelenleg aktív fertőzöttek, a már kigyógyultak, illetve az elhalálozások arányát, akkor jól látszik, hogy Csehországtól Ukrajnáig terjed a régiós gócpont, délen pedig Görögország most a legfertőzöttebb.

Az ECDC összesítése szerint szeptember második felében folyamatosan nőtt a COVID-19 halálozási rátája Európában. Magyarország is azok közé az országok közé tartozik, ahol jelentősen vagy tartósan nőtt a mortalitás október elejére a hét nappal korábbi értékekhez képest. Ugyanez elmondható Csehországról, Romániáról és Horvátországról, Szlovákiában azonban nem ez a helyzet. A kórházi ápolásra szoruló fertőzöttek aránya is növekedést mutatott 14 országban, köztük Magyarországon.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás