70 százalékban hatásos az oxfordi vakcina

2020.11.23. · tudomány

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca korábban is ígéretesnek tartott vakcinája a tesztek harmadik fázisában a tesztalanyok 70,4 százalékánál akadályozta meg a fertőzést. A kétszeri oltással operáló vakcina a különböző korcsoportoknál egyaránt működött – jelentette a BBC.

A tesztekbe 20 ezer embert vontak be a kutatók, az alanyok egyik felét az Egyesült Királyságban, a másikat Brazíliában oltották be. Azok között, akik a valódi vakcinát kapták meg, azok közül 30-an, a placebóval oltottak közül pedig 101-en mutatták a COVID-19 tüneteit. Ugyanakkor egyetlen tesztalany sem szorult kórházi kezelésre.

A kutatókat meglepte, hogy ha valaki két egyforma dózist kapott, akkor 62 százalékos védettség alakult ki, de azoknál, akik először egy alacsonyabb, majd egy magasabb hatóanyagú dózist kaptak, azoknál 90 százalékos hatást mértek. Az utóbbi esetben a tünetmentes fertőzöttek aránya is ritkább volt. A miértre még nincs válasz.

photo_camera Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Az amerikai Pfizer,mínusz 70 Celsius-fokos tárolást igénylő vakcinájával szemben az AstraZeneca oltóanyaga csak hétköznap hűtést igényel. Az Oxfordi Egyetem Jenner Intézetében 10 hónap alatt fejlesztett vakcina ára is barátibb az eddigieknél, a BBC szerint mindössze 3 angol font (középárfolyamon 1200 forint), míg a Pfizer-vakcina 15, a Moderna oltása pedig 25 fontnak megfelelő összegbe kerül.

Az AstraZeneca 3 milliárd, világszerte forgalmazandó adag előállítását tervezi. A magyar kormány a hírek szerint már le is kötött 6,5 milliót, ami fele ennyi ember beoltására lehet elegendő, mivel két oltásra van szükség.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK