A világon elsőként a britek engedélyezték a Pfizer és a BioNTech vakcináját

2020.12.02. · tudomány

Jövő héttől megkezdhetik az oltásokat Nagy-Britanniában – adta hírül a brit egészségügyi minisztérium szerdán. Az országban a világon elsőként engedélyezték a Pfizer és a BioNTech által fejlesztett vakcina használatát. Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója szerint a vakcinát most először kaphatják meg olyanok is, akik nem vettek részt az egész világra kiterjedő széleskörű humán tesztekben, amelyek során az oltás a véglegesnek tekintett adatok szerint 95 százalékos hatékonyságot mutatott.

A klinikai vizsgálatok során 43 ezer fős mintán vizsgálták a vakcina hatásait, ezek szerint az összes alany körében 95 százalékos a hatékonysága, a 65 év feletti páciensek körében pedig hasonlóan jó, 94 százalékos hatékonyságról számoltak be. A hírvivő RNS-alapú vakcinát két dózisban kell beadni, a két oltás között három hétnek kell eltelnie, az eredményeket a második adag után egy héttel végzett vizsgálatok alapján tették közzé november közepén.

Történelmi lépés

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója szerint ez történelmi lépés a koronavírus elleni küzdelemben, és úgy gondolja, hogy a brit hatóságok időben és kellő körültekintéssel engedélyezték a szer használatát. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) évtizedes gyakorlattal rendelkezik a nagyszabású oltóprogramok terén, így biztosra veszi, hogy a veszélyeztett csoportok vakcináztatása zökkenőmentesen fog majd zajlani az országban.

Nagy-Britannia korábban negyvenmillió adag vakcinát rendelt a Pfizertől, ezeket a gyógyszergyár 2021-ig szállítja le.

A brit egészségügyi minisztérium szóvivője közleményében hangsúlyozta, hogy a vakcina engedélyeztetését több hónapnyi vizsgálat előzte meg, használata biztonságos, a szer pedig megfelel a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) szigorú biztonsági előírásainak. Az MHRA az engedélyeztetés előtti vizsgálatok után folyamatosan ellenőrzi az országba érkező oltóanyagok minőségét, hogy biztosítsák az oltóanyag biztonságos használatát.

A brit vakcinafelügyeleti bizottság (JCVI) rövidesen közzéteszi az oltás sorrendjére vonatkozó ajánlásait, az egészségügyi minisztérium közleménye szerint először az idősotthonok lakói, az egészségügyi dolgozók, az idősek és a COVID-19 által leginkább fenyegetett csoportok tagjai kaphatnak a vakcinából. Az összesen megrendelt 40 millió vakcinából 800 ezret kezdenek majd beadni a jövő héten a hadsereg által felállított oltóközpontokban.

Leelőzték az uniót

A Pfizer és a BioNTech oltásának engedélyezésével Nagy-Britannia megelőzte az Egyesült Államokat és az Európai Uniót is, ez utóbbit úgy, hogy a vészhelyzetre hivatkozva megkerülték a 2020 végéig rájuk is vonatkozó uniós előírásokat. Az engedély így technikai szempontból átmenetineg tekinthető, a gyakorlatban viszont december 31. után állandósulhat, ekkortól ugyanis a britekre már nem vonatkoznak ezek az előírások. Az Egyesült Államokban december 10-én döntenek majd a Pfizer vakcinájának bevethetőségéről, annak ellenére, hogy Donald Trump még az elnökválasztás előtt szeretett volna előállni egy oltással, ezt követően viszont akár 24 órán belül megkezdődhet a szer használata.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter szerint a mostani lépés azt jelenti, hogy már úton van a segítség a koronavírus által súlyosan érintett Nagy-Britannia számára. A negyvenmilliós rendelés és a gyors engedélyeztetés példát mutathat a többi országnak is: miközben a Pfizer vakcinájára a gazdagabb országok milliós nagyságrendben adtak le rendeléseket, még sehol máshol nem engedélyezték a használatát. Oroszországban és Kínában már engedélyezték a saját fejlesztésű vakcinák használatát, ezek azonban még csak a klinikai tesztek fázisában tartanak, élesben még nem kezdődtek meg a tömeges oltások.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás