Zárt terekben nagyobb kockázatot jelent a fertőzötteket méterekkel követő vírusfelhő

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

Kínai kutatók számítógépes modellezés segítségével vizsgálták meg, miként terjed a SARS-CoV-2 koronavírus, miután egy fertőzött elköhinti magát, majd továbbsétál.

Az Amerikai Fizikai Intézet (AIP) Physics of Fluids című folyóiratában december 15-én megjelent tanulmány szerzői számítógépes szimulációkat használtak a légáramlás és a vírust szállító cseppek szóródási mintázatának pontos meghatározására. 

A kutatók közintézmények, iskolák és kórházak zárt, keskeny folyosóin, illetve szabad téren átlagos sebességgel sétáló, 180 centiméter magas felnőtt férfi fertőzőképességét modellezték. Közelebbről azt, hogy az egy köhögéssel a szervezetéből kijutó vírusmennyiség hogyan terjed eltérő körülmények között. 

A szimulációkból kiderült, hogy a fertőző személy zárt térben olyan intakt „vírusfelhőt” hagy maga után, amely még másodpercekkel később is a levegőben lebeg abban a magasságban, ahonnan könnyedén belélegezheti bárki. 

A köhögés után hátrahagyott „vírusfelhő” terjedése zárt folyosónForrás: XIAOLEI YANG

Ezzel szemben szabad téren a köhögés után egy elnyújtott csóva alakul ki, amely egyenetlen eloszlásban tartalmazza a vírust szállító nyálcseppeket. 

A „vírusfelhő” terjedése szabad térenForrás: XIAOLEI YANG

A kutatók felhívják a figyelmet, hogy a SARS-CoV-2 fertőzőképességét nagyban befolyásolja a koncentrációja, vagyis az, hogy egyszerre mekkora mennyiségben kerül be a száj- és orrüregbe, valamint a légutakba. 

A „vírusfelhő” terjedése a köhögés utáni 5 másodpercben egy keskeny folyosón és szabad térenForrás: XIAOLEI YANG

A szimulációk alapján a kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy a felhőbe összeálló, másodpercekig a levegőben lebegő potenciális vírushordozó cseppek a gyerekeket fokozottan veszélyeztetik, ők ugyanis pont ebben a magasságban veszik a levegőt.

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: