Ősi feng shui erdők jelenthetik a fenntarthatóság kulcsát Kínában

2020.12.25. · tudomány

Ökológusok szerint a Kína déli és központi tartományaiban elszórva megtalálható, több mint ezeréves, érett feng shui erdők (kínaiul fengshuilin) fontos szerepet játszhatnak Kína zöldítési terveiben, írta összefoglalójában a BBC. A Kínai Tudományos Akadémia kutatói szerint az ország erdőségeinek területe egy főre vetítve mindössze a globális átlag 25 százaléka, és Kína a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója. Ehhez képest nagy váltást jelent, hogy szeptemberben a pekingi vezetés bejelentette: 2060-ra Kína igyekszik elérni a karbonsemlegességet, és 2035-re 26 százalékkal növelik meg az erdők területét.

A feng shui erdőkről a han nemzetség már több mint ezer éve úgy tartja, hogy jólétet és jó egészséget hoznak azoknak a közösségeknek, amelyek megvédik őket. A fengshuilinról szóló első feljegyzés még a 3. századból származik, amikor az erdők az uralkodók temetkezőhelyét védték. Ahogy a han kínaiak az ország északi feléből délebbre költöztek, a falvaikat egyre inkább a feng shui elvei szerint építették, hogy optimalizálják a természet erőinek hatásait és védelmezzék templomaikat és közösségeiket. Így otthonaikat a hegyi erdők tövébe építették, és gyümölcsfákat és gyógyító erejű fákat ültettek az erdőkbe.

A tudósok úgy vélik, hogy ezek az ősi fákkal teli és a kínai éghajlathoz leginkább illő növényeknek otthont adó erdők megmutathatják, hogyan hozható létre Kínában fenntartható flóra, és visszaszoríthatják a nem őshonos, telepített erdőket és a monokultúrás növénytermesztést. A fengshuilin apró területen nő ugyan, de gazdag biodiverzitással és például széles levelű örökzöldekkel, amelyeknek közismerten hatalmas a karbonnyelő képességük, és ellenállnak a környezetszennyezésnek. A Dél-kínai Mezőgazdasági Egyetem kutatói már 2008-ban azt tanácsolták a várostervezőknek, hogy használják az ősi feng shui erdőket a modern fenntartható városi növekedés mintáiként.

A feng shui mint erőforrás-menedzsment

Chris Coggins, a Bard College földrajzzal és ázsia-tanulmányokkal foglalkozó professzora szerint a fengshuilint úgy tervezték, hogy harmóniát teremtsen az emberek, a természet és a természetfeletti erők között. A han kínaiak szerint a feng shui erdők a négy égtájat szimbolizáló, természetfeletti oltalmazóknak adnak otthont, és így szentként tisztelték őket. Rengeteg erdőben találunk a Föld isteneinek dedikált oltárt.

Coggins szerint azonban ezek a szentként tisztelt erdők gyakorlati célokat szolgáltak: segítettek a falusiaknak, hogy jól gazdálkodjanak az erőforrásaikkal, védelmet jelentettek az eróziótól, az áradásoktól, és elősegítették a víztározást. Minden közösségben élt egy feng shui mester, aki úgy választotta ki a falu helyét, hogy a lakosok a legjobban kordában tarthassák és hasznukra fordíthassák a természet erőit. Katie Chick, a Hongkongi Egyetem tájvédelmi szakértője szerint a feng shui tájon mindig van egy falu, hegyek, erdő, folyó és megművelt föld. A feng shui erdők nyáron védenek a melegtől, télen pedig észak felől védik a falut a monszuntól, amelyet a rizsföldek öntözővizévé szelídítenek.

Az erdősítés apró modelljei

Manapság ezek a feng shui erdők még mindig érintetlenek, mivel a fák kivágása szentségtörésnek számít, és büntetés járt érte. A falusiak körülbelül kétévente gyűjthették össze a lehullott ágakat, hogy épségben megmaradhasson az erdő. A fengshuilint a han kínaiak még 1949 és 1976 között is csendes ellenállással védték, amikor a kommunisták feudális babonaként üldözték a feng shuit. Mivel a Mao-rezsim idején tiltott témának számított, ma már sok kínai egyáltalán nem tud a feng shui erdőkről - tette hozzá Coggins. Pedig az 1990-es évektől kezdve már a kínai állam is védi a fengshuilint: ha valaki kárt tesz az ősi erdőkben, büntetés jár érte.

Coggins szerint a kínaiak által nemrég elkezdett, óriási mértékű erdőtelepítéseknél a fengshuilint az erdősítések magjaként lehet használni. Nemrég egy hongkongi projekt keretében a háromszáz éves Laj Csi Vu körül lévő fengshuilin erdőben kezdtek el a botanikusok magokat gyűjteni és tanulmányozni a növényzetet, hogy ezek segítségével erdősítsék vissza a Hong Kong körüli területeket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás