11 ezer hold erdőt vett az Ikea, hogy csökkentse karbonlábnyomát

2021.02.01. · gazdaság

Az amerikai Georgia állam délkeleti részén vásárolt csaknem 10,84 ezer hold háborítatlan erdőt a svéd Ikea befektetési csoportja. A mintegy 44,5 km2-nyi erdőt a svéd bútorkereskedő háborítatlanul hagyja, hogy megvédje a földet és az erdő ökoszisztémáját a pusztulástól.

Az Altamaha folyó medencéjénél található föld megvásárlását január 14-én jelentette be az Ingka Group nevű befektetési cég azzal a kommentárral, hogy a felelős erdőgazdálkodás lehetséges, földtulajdonosként pedig kötelességük, hogy helyreállítsák az erdőségek ökológiai egyensúlyát, és több fát ültessenek, mint amennyit felhasználnak.

A georgiai erdővásárlással az volt a legfőbb céljuk, hogy a föld egyben maradjon, és örökké erdő maradjon – mondta a CNN-nek Krister Mattsson, az Ingka vezérigazgatója. A Conservation Fund nevű környezetvédő NGO-tól vásárolt földdarab 350 állat- és növényfajnak ad otthont, köztük a védett floridai hosszútűs fenyőnek és a georgiai üregteknősnek. Ez a fenyőféle az európaiak érkezése előtt több mint 90 millió hold földet nőtt be Dél-Virginiától Floridáig és Texasig, de ennek ma már csak a 4 százaléka maradt a mezőgazdaság és a lakott területek terjeszkedése, az erdőtüzek miatt, valamint azért, mert az erdőgazdaságok a gyorsnövésű fenyőfajtákat részesítették előnyben.

A Conservation Fund általában gazdálkodásra használt, „működő” erdőket vesz meg, amiket aztán szolgalmi bejegyzésekkel megvéd a jövőbeli feldarabolástól, és így adja tovább. A nyereséget újabb földek vásárlására fordítja.

Az Ikea által megvásárolt erdő nagy része továbbra is látogatható lesz. 2014 óta az Ingka mintegy 613 ezer hold (körülbelül 2480 km2) erdőt vásárolt az Egyesült Államokban, a három balti államban és Romániában. A cég eközben mintegy hétmillió magoncot ültetett el világszerte. A cégcsoport célja, hogy 2030-ra nagyobb mértékben csökkentse az üvegházgáz-kibocsátását, mint amennyit a teljes Ikea-értéklánc kibocsát, és közben tovább bővítse működését. Az Ingka csoport jelenleg a világ 445 Ikea áruháza közül 378-at működtet.

Van mit csökkenteni, mert az Ikea saját bevallása szerint a világ üvegházgáz-kibocsátásának 0,1 százalékáért felel, és 2013-as adatok szerint a világ kereskedelmi faellátásának körülbelül 1 százalékát használja fel.

Nemrég írtunk arról, hogy egyre nagyobb üzlet a környezetvédelem: a karbonlábnyom pénzért történő megváltása 2019-ben 600 millió dolláros üzletnek bizonyult, de a Berenberg bank becslése szerint 2050-re akár 200 milliárdot is érhet. Az elmúlt három évben már így is megtriplázódott az erre szakosodott cégek forgalma, a bank előrejelzései szerint pedig az elkövetkező öt évben további növekedés várható. Egyre több vállalat és nem nyereségérdekelt szervezet specializálódik arra, hogy háborítatlan erdőket szerezzen meg, őrizzen, majd adjon el a karbonlábnyomukat ellentételezni kívánó cégeknek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás