A kínai hatóságok szoros kíséretében inspekciózik Vuhanban a WHO küldöttsége

2021.02.01. · tudomány

Hétfőn járványközpontokba látogatott el az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) küldöttsége Vuhanban. A csapat a koronavírus-világjárvány kitörésének körülményeit kivizsgálni utazott a 11 millió lakosú kínai városba. A látogatást hónapokig tartó huzavona előzte meg, ugyanis Kína nem óhajtotta beengedni Vuhanba a nemzetközi vizsgálóbizottságot.

Január végén mégis bejutottak, és meglátogattak helyi kórházakat, valamint a hírhedt állatpiacot, ahol az első koronavírus-fertőzéses eseteket észlelték. Hétfőn a Hupej Tartományi Járványközpontot és annak vuhani irodáját keresték fel, de az információkhoz való hozzáférésüket szoros ellenőrzés alá vonták kínai kísérőik. A kórházközpont felkeresése után a küldöttség egyik tagja, Peter Daszak brit zoológus szűkszavúan csak annyit mondott újságíróknak, hogy fontos, hasznos találkozó volt.

Kína igyekszik elkerülni azt a vádat, hogy rosszul kezelte a helyzetet a járvány korai szakaszában, és aktívan igyekszik elterjeszteni, hogy a SARS-CoV-2 nem a vuhani piacon, hanem valahol máshol a világban, talán Kínán kívül ütötte fel először a fejét.

photo_camera Hátak sorfala a járványközpontba érkező WHO-delegáció előtt február 1-jén. Fotó: Koki Kataoka/The Yomiuri Shimbun via AFP

A WHO-küldöttség által szerzett bizonyítékok egy feltehetően évekig tartó nyomozás anyagait bővítik majd. A vírus állati eredetének bizonyításához még rengeteg vizsgálódásra – állati minták begyűjtésére, genetikai elemzésre és epidemiológiai megfigyelésekre – van szükség.

Kína széleskörű teszteléssel és kontaktkutatással vette elejét a koronavírus hazai terjedésének. A közterületeken csaknem általános a maszkviselés, és rutinszerűen intézkednek közösségi lezárásokról, akár teljes városok vesztegzár alá helyezéséről is, ha úgy vírusgócot fedeznek fel. A legfrissebb eseteket most az ország hideg északkeleti részéről jelentik, hétfői hírek szerint országszerte három tartományban 33 új esetet regisztráltak.

photo_camera Forrás: worldometers.info

A fenti görbén szabad szemmel alig látható, de januárban kétezer új fertőzést számoltak össze Kínában, ami a legmagasabb szám a járvány vuhani szakaszának márciusi lecsengése óta. 2021 első hónapjában az 1,44 milliárd lakosú országban ketten haltak bele a fertőzés szövődményeibe, ezek hónapok óta az első COVID-19 miatti halálesetek, amiket Kínából jelentettek.

Február 12-én, pénteken ünneplik a holdújévet, erre utazási korlátozásokkal és online oktatással készül a kínai kormányzat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás